Теодора Генчовска участва в срещата на външните министри от НАТО

NetNews
Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва в министерската среща на страните-членки на НАТО, която се проведе на 6 и 7 април в централата на Алианса в Брюксел.

На 6 април министрите проведоха съдържателна дискусия по следващата Стратегическа концепция на Алианса, като един от основните резултати от предстоящия съмит на НАТО в Мадрид през юни т.г.

Алтернатива на европейското ембарго върху руския газ може да бъде ценови таван на доставките му. Това заяви италианският министър-предс…

Вторият ден от форума започна със заседание на Северноатлантическия съвет с участието на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който отправи ясен апел за засилване на подкрепата за Украйна. Излъчено беше единно послание в осъждането на непровокираната и неоправдана руска военна инвазия в Украйна, вкл. в контекста на жестокостите в Буча. В заседанието взеха участие още Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, както и партньорите Грузия, Швеция, Финландия, Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония за обсъждане и на глобалните предизвикателства пред сигурността.

В съюзен формат, министрите обсъдиха още необходимостта от засилване на подкрепата за Украйна, отговора на НАТО на продължаващата руска военна инвазия, както и укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса. Съюзниците взеха решение за усилване на политическата и практическата подкрепа за уязвимите за руско влияние и намеса партньори – Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина. „Трябва да останем единни и да продължим с категоричния и координиран отговор в солидарност с Украйна, включително с допълнителни мерки спрямо Русия. Ключово е да продължим да засилваме политическата и практическата помощ за Украйна“ заяви министър Генчовска пред колегите си.

Още от ПОЛИТИКА:

Заков за мините: Българските рибари да бъдат спокойни, но и внимателни

Депутат от ИТН: България имаше най-силната армия на Балканите – 2300 танка, над 180 самолета. Всички бяха разпродададени, защо?

Христо Иванов: Няма да има предсрочни парламентарни избори

Срамен руски военен символ гостува на протеста на „Възраждане“ с мото „не давайте оръжия на нито една воюваща страна“

Слави говори за избори, но „Има такъв народ“ няма да напуска управлението заради БНБ

С обвинения за овладяване на БНТ депутатите приеха правила за избор на членове на СЕМ

Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

Парламентът утре ще опита да реши проблема с ремонтите на пътища

ГЕРБ: Няма да видим пари по Плана за възстановяване тази година

Поредна кавга между „Продължаваме промяната“ и ИТН в парламента

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В петък и събота – слънчево и много топло, в неделя идва дъжд

Слънчево и топло време ни очаква в следващите два дни, сочи прогнозата на НИМХ. До полунощ валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София – около 6°. В петък ще е слънчево, […]