„Това е покана за Путин да продължи“: След срещата на НАТО

NetNews

Решението Украйна да бъде поканена за член на НАТО чак след края на войната ще мотивира Русия да удължи агресията си. Това смятат мнозина украинци, разочаровани от изхода на срещата на върха във Вилнюс.

Смърт и загуби, една пета от страната е окупирана от руснаците, а на юг и на изток се водят тежки боеве: това е реалността на хората в Украйна. Всъщност почти никой не е очаквал официална покана за присъединяване към НАТО, но срещата на върха във Вилнюс определено не донесе това, на което се надяваха политическото ръководство и повечето хора в страната.

Накрая нямаше нито формална покана, нито конкретен срок – само обещания за по-нататък. Присъединяването на Украйна принципно би било възможно едва след края на руската агресивна война. Освен това Алиансът постави и условия за реформи – например в областта на борбата с корупцията.

„Само въпрос на време“

Дори да бе ясно, че и този път покана няма да има, Ева Бойко от Киев признава пред АРД, че е разочарована – тъй като заключенията от Вилнюс представлявали сигнал към Русия, „че може да продължи необезпокоявано по същия начин“.

И Бойко, и нейният съгражданин от Киев Сергей Куприн са „100 процента сигурни“, че един ден покната ще бъде отправена, че е „въпрос на време“. Все пак Куприн изпитва голямо разочарование, защото макар че държавите от НАТО ще предоставят още оръжия на Украйна, това не е такава гаранция за сигурност, каквато би била поканата за присъединяване към Алианса.

Атаките продължават със същата интензивност

Абсурдно е да не получим времева рамка за поканата и членството на Украйна, каза президентът Володимир Зеленски в първия ден от срещата без да крие своето разочарование. Забавянето само би мотивирало Русия да продължи в същия дух.

Включително по време на срещата на НАТО руските нападения с ракети и дронове не секнаха – в Одеса, в региона на Суми на северозапад и в Киев. При артилерийски обстрел на фронтовия град Херсон загина жена.

„Как изглеждат условията?“

В момента няма яснота по отношение на условията за бъдещо членство в НАТО, каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и именно това е проблемът, отбелязва АРД. „Как изглеждат те? Кога биха били изпълнени и кой ги формулира?“, попита той пред радио „Свобода“.

Журналистът Володимир Йермоленко написа в Туитър, че никой не би трябвало да се страхува и да отлага решението за НАТО времето след края на войната. Тъй като щом се казва, че Украйна ще стане член на НАТО след края на войната, това е един вид „покана към Путин да я удължи“, пише АРД.

Според Йермоленко „НАТО вече отдавна е във война“, той изброява: „Имаме натовски оръжия, имаме съветници от НАТО – НАТО вече се намира в един вид хибридна война“.

Само „един орган“

По време на срещата на върха във Вилнюс първото си заседание проведе съветът НАТО-Украйна. Политически експерти като Володимир Хорбач от международния евроатлантически център в Киев обаче не очакват от него много. Както заявява Хорбач пред АРД – преди войната украинците биха аплодирали това решение на Алианса. Но сега то изглежда по-скоро като политическа маневра за отклоняване на вниманието.

В съвета Украйна би могла „да дискутира интересни неща“ с всички членове на НАТО. Но все пак той е само „един орган“ – не става дума за гаранции за сигурност, за присъединяването към НАТО и за това как може да бъде защитена Украйна. Хорбач се надява, че този орган ще съществува само до присъединяването.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ракитово обяви частично бедствено положение

Кметът на Ракитово обяви частично бедствено положение. Причината е авария на стар 60-годишен магистрален водопровод високо в планината и хронично безводие в последните пет дни. Пред bTV кметът на общината Георги Холянов уточни, че от неделя безуспешно аварийни екипи се опитват да отстранят повредата. В лятната жега Ракитово е без […]