„Това, което е по възможностите ни.“ България „много скоро“ ще изпрати боеприпаси и оръжия на Украйна

NetNews

България подготвя нова пратка военна помощ на Украйна, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев в Студио България на Свободна Европа. Помощта ще бъде в изпълнение на решението, взето от предишния парламент в края на миналата година.

„Там има поставена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ според заявените потребности и нашите възможности“, каза Тагарев. „Ние работим в изпълнение на тази точка от решението на Народното събрание и много скоро ще обявим изпращането на следващ пакет от военна помощ на Украйна.“

Предишното Народно събрание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното правителство изпрати такава помощ в изпълнение на решението на парламента. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев и препоръча на назначения от него кабинет да не допуска това в бъдеще.

Новото правителство с премиер Николай Денков обаче има различна позиция.

„Ние разбираме и споделяме тази необходимост да оказваме помощ на Украйна с това, което е по възможностите ни. Бях цитиран вече с тези свои думи – дотогава, докато е необходима тази помощ на Украйна“, каза Тодор Тагарев пред Свободна Европа.

По думите на новия министър на отбраната новата помощ, която предстои да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и боеприпаси, които вече са налични в българските складове и няма тепърва да се купуват.

„Ние говорим за въоръжение и боеприпаси, които са налични. На много от които ресурсът е изтекъл вече или са в края на ресурса си, които така или иначе трябва да бъдат подменяни“, каза Тагарев. „В някои случаи дори за някои системи, които не са напълно функционални. Те [украинците] и такива са готови да вземат.“

Той не уточни размера на подготвяната нова военна помощ но посочи, че пратката е съизмерима с тази, предоставена веднага след решението на Народното събрание от декември.

Съдържанието на предишната пратка не беше публично оповестено. Няма публични данни и за нейната стойност, но депутатът от ГЕРБ Делян Добрев беше казал, че тя е „около 20 млн. лв“.

Преди дни в интервю за базираното в Брюксел издание Политико Тагарев каза, че България ще се включи в общата инициатива на Европейския съюз за поръчка на снаряди за Украйна. Досега служебното правителство се противопоставяше на тази инициатива и страната не беше част от нея.

Във вторник пред Свободна Европа Тагарев каза, че България може да е загубила възможността да привлече инвестиции в собствената си военна промишленост, които биха дошли от инициативата на ЕС за снаряди за Украйна.

„Ние докато си обсъждаме едни неща, които са ни предлагани преди два месеца, там вече страните действат. Това е война, там гинат хора всеки ден, разрушенията са всеки ден. Ние не можем да чакаме и да си обмисляме с месеци дали искаме да правим нещо или не“, каза Тагарев. „Никой не ни чака нас.“

Преди седмица Тагарев каза в интервю за бТВ, че е възложил детайлен анализ за това каква военна помощ може да предостави България на Украйна. Анализът ще бъде готов не по-рано от края на тази седмица, съобщи Министерството на отбраната пред Свободна Европа.

Освен това са в ход преговори с партньорски държави за логистична помощ, възможност за тройни сделки, в които България да получи финансова помощ или друга техника в замяна на въоръжението, което ще даде на Украйна.

Тагарев положи клетва като министър на 6 юни. В трите работни дни от 9-и до 13 юни той разговаря по темата за военна помощ с посланика на Украйна Олеся Илашчук, с посланика на Франция Жоел Мейер и с посланика на Великобритания Роб Диксън.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полицаи носят новите мебели на бившата жена на Петьо Еврото

Полицаи са ползвани като хамали от Любена Павлова, бивша съпруга на някогашния следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Това става ясно от снимки, публикувани в социалните мрежи. От МВР потвърдиха, че Павлова е с денонощна охрана и че служители са ѝ помогнали с покупките. Фейсбук сензация Снимките на Павлова […]