Топ генерал от САЩ разкри голяма новина за войната в Украйна

NetNews

Над 20 000 руски войници може би са били убити по време на конфликта в Украйна, твърди американският генерал в оставка Дейвид Петреъс. Това е „многократно повече от това, което те загубиха за девет години в Афганистан“, казва той. Последната оценка на Русия за загубите на нейни войници е 1351 души, дадена на 25 март, припомня АП, предаде News.bg.

Това е оценката на висшия военен за близо 100 дни от началото на войната. В разговор с Би Би Си той казва, че не е изненадан от способността на Украйна да отблъсне руските сили. Украйна „се представи по-добре дори от най-високите очаквания, които повечето от нас имаха“, обобщи Дейвид Петреъс.

По отношение на ефективността на Русия във войната, Петреъс е много критичен: „Никой не е предвидил чистата некомпетентност на Русия, на всяко едно ниво“, казва висшият генерал. По отношение на Северодонецк обаче той не е толкова оптимистично настроен за ситуацията в Украйна: „В някакъв момент може да се наложи украинците да се оттеглят, за да се бият още един ден“.

А превземането на града от Русия би било значимо в психологическата „война на идеите“, казва Петреъс. Той е скептично настроен към предложението на Русия да ескортира товарни кораби с пшеница от украинските пристанища. „Те казаха, че ще го направят, ако отменим санкциите, а ние няма как да отменим санкциите“, казва Петреъс. И всяка идея за изпращане на кораби на западните сили, които да проправят път през Черно море, е „мъртва при раждането си“, казва той, защото „ще влезем в пряк конфликт с Русия“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво решават депутатите тази седмица

Депутатите ще обсъдят проект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 г., свързан с атестацията на преподавателите във висшите училища. Това предвижда проектът на програмата за работа на депутатите през тази седмица. Измененията са внесени от парламентарната група на „Има такъв народ“. С тях се цели да отпадне […]