Топ шеф в МВР: Около 60 мигранти месечно ни връщат от ЕС

NetNews

Над 30 мигранти, задържани в Австрия и в други страни от Европейския съюз, бяха върнати преди дни в България по силата на Дъблинския регламент. Те се изпращат в страната, в която първо са поискали предоставяне на бежански статут. Тези действия предизвикаха остри реакции на опозицията в парламента.

„От началото на годината около 60 човека месечно биват върнати по Регламента „Дъблин” в България. Числото е близо до това през 2023 г., няма увеличение на бройката. В момента се спекулира с темата. От началото на 2024 г. нашата страна е изпратила близо 114 чужди граждани в страните им, което е много повече от това, което сме получили”, заяви началникът на сектор в Дирекция „Миграция” на МВР Йордан Куртелов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Регламентът „Дъблин”, който ние прилагаме, се изпълнява от всички държави членки на Европейския съюз, включително и страните в Шенген. Няма изключения. Не може да говорим, че страната ни е поела ангажимент, след като е за всички”, уточни той и добави, че от приемането на Регламента още през 2013 г., той се изпълнява регулярно .

Куртелов поясни, че вероятно хората, слезли от полетите с белезници, не са престъпници. „България за тях е крачка назад, транзитна държава. Целта им е Западна Европа и те се противопоставят на прибирането им”, каза още началникът на сектор.

„България не е заплашена от връщането на хиляди мигранти. Нашата страна работи много активно във връщането тези хора в страната им на произход. Полагаме усилия да контролираме тези процеси”, категорично заяви Куртелов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украинската армия се изтегля от Авдеевка. САЩ: Ситуацията е критична

Украинската армия обяви, че е започнала частично изтегляне на войските от Авдеевка, Донецка област, съобщи американският вестник The Washington Post, позовавайки се на украинските военни. Събеседниците на вестника смятат, че загубата на Авдеевка е „въпрос на време“. Последната украинска крепост в града, пише изданието, вероятно ще бъде разрушеният коксов завод. […]