Трайчо Трайков: Руската игра е ясна. Чупят газовия пазар, подлагайки на сътресения клиентите си

NetNews

„Руската игра е ясна. Те успяват да си набавят същите и дори по-големи постъпления от продажба на газ, продавайки по-малки количества, заради експлодиращата цена. Това показва, че те чупят пазара, подлагайки на големи сътресения своите клиенти. Трябва да си глупак, ако не се опиташ да намериш решение на този рекет от доставчика. Това се опитва да направи сега ЕК, както и различни национални правителства“.

Коментара направи пред БНР Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката. Той подчерта, че в дългосрочен план – в стратегическите документи на ЕК – газът го няма в енергийния микс след 1-2 десетилетия:

„Бъдещето е на възобновяемите енергийни източници, водород, компютризирани енергийни мрежи – местно производство, както и системи за съхранение“.

Според Трайчо Трайков Европейският съюз е подценил много газовата зависимост от Русия и „Газпром“.
По думите на Трайков България трябва да си потърси правата в арбитражно дело срещу „Газпром“:

„Независимо дали ние, или те са завели такова дело – това не променя шансовете ни. Шансовете ги променят необмислени постъпки, които сме направили междувременно или смятаме да направим“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЕСПЧ: Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно и решението следва да бъде отменено

КТБ спечели делото срещу България. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са реализирали погазване на два члена от Европейската конвенция за правата на човека – правото на справедлив процес и правото на собственост, изброява „Либерта“. Делото КТБ […]