Турският президент подкрепи създаването на нов газопровод от Туркменистан

NetNews

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес подкрепа за създаването на нов газопровод, който може да намали зависимостта на Европа от руски газ, свързвайки богатия на енергоносители Туркменистан, предаде АФП.

„Транспортираме газ от Каспийско море до Европа през /съществуващия/ коридор, който е гръбнакът на Трансанадолския газопровод“ /през Азербайджан, Грузия и Турция/, заяви Ердоган.

„Трябва да започнем работите, позволяващи транспортирането на туркменски природен газ до западните пазари по същия начин“, каза още той.

Новият проект може да свърже Туркменистан със съществуващия тръбопровод между Азербайджан и Турция.

Турският президент говори на тристранна среща на върха с колегите си от Азербайджан и Туркменистан, организирана в изолирания туркменистански град Аваза.

Срещата е организирана в подходящо време за Европейския съюз, който се опитва да се освободи от енергийната си зависимост от Русия след нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.

От началото на конфликта на 24 февруари Ердоган следва линия, която му позволява да поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, като същевременно доставя оръжие и разговаря с Киев.

Така той по-специално подкрепи идеята на Путин за създаване на нов „газов хъб“ в Турция, който да позволи продължаването на износа на руски газ за ЕС, заобикаляйки съществуващите тръбопроводи през Украйна и под Балтийско море.

Администрацията на САЩ по въпросите на енергетиката изчислява, че Туркменистан се нарежда на шесто място в света по доказани резерви от природен газ, отбелязва АФП.

Досега туркменският газ се изнасяше през руския пазар. Страната обаче също така е увеличила доставките за Китай и търси начини за достъп до други пазари през Турция.

Ердоган отдавна мечтае да използва географското положение на Турция, на границите на Близкия изток и Европа, за да я превърне в един от водещите световни центрове за търговия с енергия.

Страните от Централна Азия също преоцениха някогашните си близки отношения с Москва след началото на войната срещу Украйна.

В същото време решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа в отговор на западните санкции предизвика опасения за недостиг на енергия в европейските страни с настъпването на зимата.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

БНТ се похвали с над 1 млн. зрители по време на мача между Аржентина и Хърватия

Българската национална телевизия се похвали с аудитория от 1 034 000 зрители на възраст над 4 години по време на полуфиналната среща от световното първенство в Катар между Аржентина и Хърватия, завършил с убедителното 3:0 за южноамериканците. Това е рекорд за настоящия турнир след 700-те хил., които наблюдаваха мача на […]