Украйна иска да се присъедини към НАТО до края на войната

NetNews

Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви, че Киев може да получи възможност да се присъедини към НАТО дори преди края на войната с Русия. Това тя го заяви в интервю за „Европейска истина“.

Стефанишина предполага, че Украйна ще влезе в НАТО до края на войната и припомни, че Киев многократно е искал да бъде приет в алианса. Сега „Брюксел трябва да вземе решение“, подчерта тя.

Не искам да навлизам в подробности, но този прозорец, когато може да се вземе решение за присъединяването ни към НАТО, може да дойде още преди края на войната.

Олга Стефанишина, Вицепремиер на Украйна

В същото време политикът не се съгласи с твърдението, че страна, участваща във въоръжен конфликт или участник в териториален спор, няма право да се присъедини към алианса. „Това не е вярно. Бившият генерален секретар на НАТО Расмусен предложи формули, по които това може да стане“, каза тя.

По-рано шефът на Пентагона Лойд Остин разреши включването на Украйна в НАТО в бъдеще. Той увери, че алиансът няма да изостави политиката на „отворени врати“. „Наистина вярвам, че в бъдеще, ако има такава възможност, Украйна ще се опита отново да кандидатства за членство в НАТО“, подчерта той.

По-рано Стефанишина изложи ново искане за НАТО. Тя заяви, че не е достатъчно Киев да предостави план за действие за членство (ПДЧ) в Северноатлантическия алианс, той ще бъде удовлетворен само от присъединяването си към организацията.

Решението за членството на Украйна в НАТО е единственото актуално в момента. Според нея процесът по приемането на страната в алианса ще отнеме около три години. В същото време преговорите по съответната тема може да започнат още през следващата година. „2023 година е абсолютно реалистична“, подчерта Стефанишина.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Министерството на туризма кани западни журналисти и инфлуенсъри

Прогнозите са за топъл септември. Министерството на туризма ще покани журналисти, инфлуенсъри, блогъри и влогъри от Европа да се уверят, че тук е хубаво, спокойно, чисто и красиво. Това съобщи в интервю за БНР служебният министър на туризма Илин Димитров. „Като цяло ще имаме спад с около 20% спрямо 2019-а, […]