Украйна скъса дипломатическите си отношения със Сирия

NetNews

Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде Франс прес.

„Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия“, заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че „натискът на санкциите“ срещу Дамаск, съюзник на Русия, „ще стане още по-голям“, предаде БТА.

„Това е незначителна история“, отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на „безвизов превоз“ на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сербезова съди прокуратурата за 70 хиляди лева

Здравният министър в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това потвърдиха за „Сега“ от Софийския градски съд, където е депозиран искът на Сербезова за 70 000 лв. Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на […]