Ученик от ОУ „П. Р. Славейков”–Ямбол спечели златен медал и златна купа на Международно математическо състезание

NetNews

Златен медал и златна купа завоюва Мартин Митрев от ОУ „П. Р. Славейков” – Ямбол на финала на 9-ия турнир „Математика без граници“. Състезанието се проведе в първите дни на юли в Несебър, а награждаването на победителите бе вчера в Античния театър на морския град. Класен ръководител на Мартин е преподавателят Красимира Сивова.

Организатори на турнира са фондация „Математика без граници“, България и Научно-образователен център „Inovation” – Казахстан. Финалът се проведе след 3 дистанционни кръга и полуфинал. След 2 -годишно прекъсване поради пандемията от ковид-19 в Несебър пристигнаха 1098 млади математици от Азербайджан, Естония, Казахстан, Малта, Румъния, Сърбия, Украйна и Узбекистан. В същото време се състезаваха още 500 ученици от Австралия, Виетнам, Индонезия, Китай, Република Северна Македония, Словения, Филипините, Тайван, Черна гора и Турция.

Турнирът се проведе в два последователни дни в индивидуалното състезание и в отборно състезание. Индивидуалното състезание се проведе за 1 астрономически час върху 20 задачи със свободен отговор за девет състезателни групи- от 1 до 12 клас. Отборното състезание бе върху пет задачи, при които отговорът на всяка предходна задача се съдържа в условието на следващата.

Старозагорското присъствие бе отразено в официалната церемония по откриването, когато Димана Никова от 2 ОУ „П.Р.Славейков“ в Стара Загора прочете заедно с представители на Румъния и Казахстан обещанието за честно състезание.

Мартин Митрев се състезава във възрастовата група  на 4-ти клас. Всички състезатели от тази възрастова група решаваха едни и същи задачи и бе формирано общо класиране. Мартин спечели златен медал, въпреки че задачите бяха изключително трудни. Най-големият успех на Мартин обаче, е спечелената Златна купа – като победител в цялото състезание.

Купата се връчва на състезателя, спечелил най-много точки от всички кръгове на състезанието. Класирането се извършва въз основа на сбора от двата най-добри  резултата от предварителните кръгове и удвоения резултат от финала на състезанието.

Заради многобройните си успехи на различни национални и международни състезания, преди по-малко от месец Мартин Митрев бе обявен за ученик на годината на ОУ„П. Р. Славейков“ – Ямбол. Решението за това бе прието единодушно от Педагогическия съвет с подкрепата на Ученическия съвет.

Още един представител на ОУ „П. Р. Славейков” е сред отличените математици в турнира „Математика без граници“. С бронзов медал се завърна Тихомир Обретенов с класен ръководител Мариана Илчева.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Историческо! Албания отменя митата върху стоки от Сърбия, Република Северна Македония и Косово

Правителството на Албания реши днес да отмени митата върху стоки от Сърбия, Република Северна Македония и Косово, съобщи Танюг. Решението е взето въз основа на участието в инициативата „Отворени Балкани“ и утвърждаването на помощта, която държавите членки трябва да си оказват в кризата с високите цени. Албания включи в решението […]