Учителите на ПТГ „Иван Райнов”–Ямбол  – минало и настояще: Инж. Вера Атанасова и инж. Красимир Дочев

NetNews 1

Преподавателите по технически дисциплини са в основата на професионалната подготовка на учениците в ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол. Днес ви представяме двама от тях – инж. Вера Атанасова и инж. Красимир Дочев. Рубриката: „Учителите на ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол – минало и настояще” е посветена на 75-годишнината на гимназията, която е тази година. Именно учителите са едно от най-големите достойнства и най-големите богатства на училището, дало знания и професии на поколения ямболски деца. С тази инициатива ПТГ „Иван Райнов” отдава заслужено признание, почести и благодарности на педагозите, които и преди, и сега са духът и енергията на училището.

Инж. Вера Атанасова /първата отляво/ при откриването на барелефа на Иван Райнов

Инж.  Вера Атанасова е завършила ВМЕИ – София, получавайки диплома за машинен инженер. Постъпва в ТМТ на 08.10.1973 г. и преподава там 36 години – до  2009 г., като учител по общотехнически дисциплини.

„Не съм избирала професията учител. Тя сама ме избра. В ТМТ  постъпих по разпределение, но мисля че попаднах на точното място. Да работиш с деца е призвание и е необходимо най- вече сърце и душа. Децата се нуждаят от много любов, себеотдаване, разбиране и работата с тях изисква много, ама много труд и безсънни нощи”, казва инж. Атанасова.

Ето какво споделя още тя за професията и училището: „С времето осъзнах, че съм се чувствала привилегирована да уча и работя с деца, защото имах възможност да споделя и съпреживея и хубави и трудни моменти  в една толкова трудна и рискова възраст с тях. Няма по- голяма радост и благодарност за един учител да чуе от устата на порасналите си момичета и момчета, че си им дал професия и умения за цял живот, защото си бил взискателен, съпричастен в трудните им моменти и си ги дарил с много, много внимание и любов.

ТМТ /ПТГ – „Иван Райнов”/ е моето училище. Първото нещо, което научих за училището, в което бях разпределена да преподавам е: то е най- престижното в града и  региона. Училище с традиции  и високи успехи, с колектив от учители с авторитет и моята задача беше да дам своя принос за запазване и издигане авторитета а училището и за мен беше гордост, че преподавам в него. Водещо начало в моята работа са били: компетентност и справедливост. Учениците  никога няма да ни простят ако сме некомпетентни в своята област и най- вече ако сме несправедливи в своите действия и решения”.

Инж. Вера Атанасова обича да е сред природата и в планината. Те ѝ носят спокойствие и я зареждат. Обича също така да чете и да пътува. Но най-много харесва театъра и операта. Към учителите и учениците от гимназията отправя следното послание: „Скъпи колеги, обичайте децата! Те са нашата  надежда и бъдеще! Покажете им, научете ги на всичко което знаете и умеете, но най- вече на труд и те ще са ви благодарни цял живот. Желая ви от сърце здраве и успехи в този труден и благороден път! Скъпи деца, обичайте и се гордейте с нашето училище! То е било и ще бъде ковачница на кадри за нашата икономика. Бъдете здрави, любопитни, неуморими творци със смели мечти!”

Инж. Красимир Дочев е с висше образование, специалност „Машиностроене”. Има и следдипломна подготовка по „Топлотехника и газоснабдяване”. Учител в ПТГ „Иван Райнов“ от септември 2002 год, където работи и до момента, вече 20 години. Преподавател е по технически  предмети от професионална подготовка.

Инж. Дочев е потомствен учител. „В семейството ми прадядо ми е бил учител, майка ми и баща ми – също. Харесва ми работата с ученици. Завършил съм училището през 1981 година. Смятам, че това  е най добрата професионална гимназия  за техническа подготовка в гр. Ямбол”, казва той.

Като свое хоби учителят посочва  пчеларството и риболова. Убеден е, че животът е избор – ти избираш. Пожеланията му към екипа на гимназията са: „Бъдете все така позитивни и работете с ентусиазъм за постигане на добри резултати. Защото учениците са  бъдещето на  България.” 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Учителите на ПТГ „Иван Райнов”–Ямбол  – минало и настояще: Инж. Вера Атанасова и инж. Красимир Дочев

  1. Имах щастието да работя с г-жа Атанасова и с г-н Дочев – всеотдайни учители, колеги и приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Майката, убила децата си в Сандански, припадна в съда

На насроченото днес разпоредително заседание на Окръжен съд-Благоевград, обвинената за убийството на двете си деца Кристина Дунчева припадна в съда, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. На 4 февруари, навръх рождения си ден, обвиняемата за убийството на двете си деца се яви пред Окръжния съд в Благоевград. Днес бе насрочено […]