Фермери и държавата пак на преговори за „опростено“ доказване на загубите

NetNews

Протестиращите фермери и държавата ще направят пореден опит за преговори, които евентуално да сложат край протестите на зърнопроизводителите ще направят в сряда правителство и фермерите. Преди ден стана ясно, че кабинетът Денков предлага „опростена формула“ за пресмятена на загубите на земеделците. Правителството остава непоколебимо, че субсидии ще има само за производителите, които докажат, че са били на загуба.

Освен това, за да се изплатят допълнителни субсидии преди това те трябва да се защитят пред Брюксел. По информация на Mediapool протестите на земеделците са инспирирани от ГЕРБ, които настояват за смяна на земеделския министър Кирил Вътев.

Срещата в сряда е предвидена от 18 часа.

Вътев очаква да бъде подписан меморандум със земеделците

Земеделският министър Кирил Вътев каза, че очаква да бъде постигнато споразумение с браншовите организации на земеделските производители, с които по-късно предстои среща в Министерския съвет.

„Всички участници в тези срещи са потвърдили, има и нови. Така че очакваме да подпишем споразумение и да подпишем меморандум“, каза министър Кирил Вътев преди началото на парламентарната комисия по земеделие. 

Блокади и в сряда

Блокади по пътищата в сряда бяха част от протеста на фермерите във втория им ден. Той се проведе от 10 до 13 часа. Земеделски производители блокираха с трактори възлови пътища в област Монтана на три места. Главен път Е-79 беше блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада беше на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата – на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй, предаде БТА.

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

„Протестите продължават, защото няма яснота какво ще ни предложат на срещата днес. Исканията ни остават същите. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят“, каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“.

С тежка техника земеделските производители затвориха главния път София-Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“. Ограничено беше и движението на пътя София-Русе при Луковит. По думите на Симеон Симеонов – представител на земеделските производители, Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч, което е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), категорично се разграничава от политически искания и не иска оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Протестиращи земеделци имаше днес и на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

В Силистренско протестът беше под формата на колони от тежки машини, които се движиха по ключови пътни участъци. За БТА организаторите на протеста съобщиха, че са били инструктирани от органите на реда, че нямат право да блокират републикански пътища, като глобата за това е от порядъка на 8000 лева.

Зърнопроизводителите от Силистренско съобщиха, че протестите им ще продължат и в следващите два дни.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Еманюел Макрон: Това е най-голямото масово убийство на този век

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че атаката, извършена от „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, е „най-голямото антисемитско масово убийство на нашия век“, в реч по време на националната церемония в памет на 42-мата френски граждани, убити при това нападение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „На разсъмване на […]