Финландия и Швеция заявиха, че продължават диалога с Турция

NetNews

Финландия и Швеция заявиха днес, че скандинавските страни ще продължат диалога си с Турция във връзка с възраженията на Анкара срещу кандидатурите им за членство във военния алианс на НАТО, предаде Ройтерс.

И двете нации кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец, но се сблъскаха с неочаквана съпротива от Турция, която ги обвинява, че са безопасно убежище за кюрдските екстремисти и иска от тях да отменят забраната за износ на оръжие.

„Заедно с Швеция ще се подготвим за въпросите, които Турция има“, каза финландският външен министър, Пека Хаависто, пред репортери в Хелзинки.

За да станете член на НАТО, е необходима единодушна подкрепа от всички настоящи 30 държави-членки.

Шведският премиер, Магдалена Андерсон, изказвайки се на отделно събитие в Стокхолм, каза, че очаква конструктивни срещи с Турция да се проведат в близко бъдеще.

„Нашите отговори на исканията и въпросите от Турция ще обсъдим директно с Турция и също така ще разрешим всички проблеми и недоразумения, които може да възникнат“, каза тя.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ямайка призовава реге легендата Боб Марли да бъде обявен за национален герой

Ямайски законодател иска от парламента на страната да обяви реге легендата Боб Марли за национален герой. Това идва на фона на нарастващия национализъм в англоговорящите карибски страни, които се дистанцират от колониалното си минало, предаде Ройтерс. Предложението на депутата, Лиза Хана, ще направи емблематичния певец национален герой – титла, която […]