Фондация „Консервативно общество” на Кристиян Шкварек бе подкрепена и от сдружение „Площад Алеко”

NetNews

Фондация „Консервативно общество” на общественика и организатор на инициативата „Месец на семейството” Кристиян Шкварек бе подкрепена и от сдружение „Площад Алеко”, което обяви, че също ще отстоява идеите и каузите ѝ. Представители на създадената в Свищов неправителствена организация в средата на месец септември бяха част от гостите на форума, проведен тази събота в хотел „Балкан” (бивш „Шератон”) в София, на който лектори наред с Шкварек бяха деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев, социологът Евелина Славкова, експертът по международни отношения и дипломация д-р Здравко Попов и Боян Стефанов.

Председателят на сдружението адв. Калин Костов, заедно с безспорни авторитети като бившите ректори на Медицинските университети в Плевен и Варна проф. Славчо Томов и проф. Красимир Иванов – почетни граждани на двата града, както и проф. Снежана Башева – дългогодишен декан на финансово-счетоводния факултет на УНСС са сред подкрепящите каузите на форума.

„За нас темата за запазване на облика на местните общности, преодоляване на грамадните регионални неравенства и диспропорции, липсата на каквато и да е адекватна политика на държавата насочена към демографското съхраняване не само на селата и малките градове в Северна България, но вече и на ключови областни центрове като Плевен, Русе, Ловеч и Велико Търново е абсолютно неотложна за поставяне на масата за решаване от страна на всички политически сили, искащи представителство в управлението на държавата.” бе коментарът на адв. Калин Костов.

„В тезите на фондация „Консервативно общество” и в работата на Кристиян Шкварек виждаме надежда, че този проблем най-после ще бъде осъзнат. Дунавският регион, който носи огромен потенциал на европейско ниво е най-изоставащият в цялата страна, като вече дори и да бъде обект на масивни финансови инвестиции, рискува да не може да се възползва от тях, поради тоталната си обезлюденост и изчерпан кадрови потенциал. Това води до образуване на демографска пустиня и пълна феодализация на малките и средни общини.” – допълни той.

Сдружение „Площад Алеко” бе официално учредено в крайдунавския град и вече обяви намеренията си за обединяване на усилията на национално ниво на авторитети и общественици в полза и подкрепа на регионалното развитие на селата, градовете и областите в Северна България, както и интеграция в него на местните университети, в която те виждат потенциал за преодоляване на съществуващите проблеми.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тайна мисия: Как бяха освободени заложниците на "Хамас"

В поверителни разговори и совалки между Катар, САЩ, Израел и Хамас е постигнато споразумението за прекратяване на огъня и размяната на затворници и заложници. Как точно става това и кой каква роля играе в този процес? Когато емирът на Катар Тамим бин Хамид ал-Тани посети Берлин само няколко дни след […]