Хакерска атака! Руснаци извадиха от строя най-големия мобилен оператор на Украйна

NetNews

Група руски хакери обявиха участието си в кибератака, довела до разрушаването на мрежовата инфраструктура на украинския телекомуникационен оператор „Киевстар“. Мобилният оператор, съвместно със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), продължава да работи за възстановяване на услугите, пише „Украинская правда“.

„Отговорност за атаката вече е поета от една от руските псевдохакерски групи (според публикации в руските медии – „Солнцепек“). Това е хакерско звено на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (по-известен като ГРУ), който по този начин публично легализира резултатите от престъпната си дейност.

СБУ продължава да документира руската кибератака срещу гражданската инфраструктура на Украйна като поредното руско военно престъпление“, писаха в съобщение от украинските служби.

Отбелязва се, че киберспециалисти от СБУ и специалисти на Киевстар, в сътрудничество с други държавни агенции, продължават да работят за възстановяване на мрежата след вчерашната хакерска атака.

Според предварителните изчисления на 13 декември се планира да се възстанови фиксираният интернет за домакинствата, както и да започне пускането на мобилни комуникации и интернет. Отбелязва се, че цифровата инфраструктура на „Киевстар“ е била критично повредена, така че възстановяването на всички услуги в съответствие с необходимите протоколи за сигурност отнема време.

Сутринта на 12 декември в мрежата на Киевстар възникна мащабна техническа повреда. Поради това комуникационните услуги и интернет може да не са достъпни за някои абонати. Сривът в мрежата на оператора се отрази и на националния роуминг.

Мобилният оператор Киевстар потвърди, че причината за мащабното прекъсване сутринта на 12 декември е мощна хакерска атака, но увери, че личните данни на клиентите са в безопасност. Генералният директор на мобилния оператор Киевстар Александър Комаров заяви, че не е ясно кога ще бъдат възстановени услугите.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза, че абонатите на Киевстар, които се окажат извън обсега, могат да се обърнат за помощ към правоприлагащите органи.

Службата за сигурност на Украйна откри наказателно производство за кибератака срещу Киевстар.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В България 1.4% от БВП се формира от парите на емигрантите, работещи извън страната

В България 1.4% от брутния вътрешен продукт през 2022 г. е формиран от лични преводи от емигранти към родната им страна. Това сочат данни на Евростат за личните парични трансфери между държави в ЕС и държави извън съюза, цитирани от investor.bg. Средствата, изпращани от емигранти между държави извън ЕС и […]