Химически вещества вдигнаха на крак полицията в Русе

NetNews

Сигнал за заровени химически вещества вдигна на крак полицията и екоинспекцията в Русе. Ямата, в която са хвърлени варели и чували с тежка миризма, се намира в частен имот край града. При проверката са открити и препарати за растителна защита, съобщи Bulgaria ON AIR.

Силна миризма на тежки химикали е накарала хората, които работят в района на „Хиподрума“ в Русе, да сигнализират в екоинспекцията в града.

„Подаваме сигнали. Вчера се установи, че зад нашия имот е изкопан трап и вътре се изхвърлят химикали и други вещества“, каза служителят Анелия Георгиева, цитирана от news.bg.

Инспекторите идват на място заедно с полиция, гражданска защита и ДАНС. В имота, отдаден под наем, са намерени 50 варела с неясна субстанция. Наемателят ги изхвърлил в ямата и я запръстил, тъй като дъждовете овлажнили химикалите.

„Това е вещество за добиване на цветни метали. Разтваря се, не е отровно“, обясни наемателят на имота Веселин Василев.

„Няма документ за произход. За състава не можем да бъдем категорични дали е това, което господинът обявява“, уточни началникът на отдел РИОСВ в Русе Нели Атанасова.

Според Василев проблемът не са неговите варели, а складираните от години в съседство пестициди.

„Има сигнали, има протоколи, съставени от РИОСВ. Никой не идва да вземе ДДТ-то“, сподели наемателят Веселин Василев.

Тепърва ще се изяснява чии са пестицидите. Но за заровените химикали ще има санкции. Проверката по случая продължава и в следващите дни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вандали потрошиха джип, паркиран на брега на Дунав

Полицията в Козлодуй разследва необичаен инцидент, научи BulNews. Сигналът на тел. 112 е подаден днес сутринта от собственик на джип „Тойота“, който предната вечер го бил паркирал на брега на Дунав край атомната столица. През нощта неизвестни вандали без причина са изпочупили всички стъкла на японското возило. По първоначални изчисления […]