Хореографка изгонена от собствената си фирма заради джендър скандал

NetNews

Материалът за случая с Роузи Кей в Би Би Си.

Един скандал тресе в момента културното пространство на Великобритания…

Г-жа Роузи Кей, водеща хореографка с поредица от успешни спектакли, подаде оставка от собствената си танцова компания, основана от нея преди петнайсетина години.

Причината – през август тази година, г-жа Кей организира в дома си парти за танцьорите, на което е искала да повдигне духа им след дългата ковид карантина, както и да обсъди предстоящ проект. На партито, обаче, хореографката и няколко от танцьорите започват спор на „джендър“ тематика, който в последствие се превръща в „кафкиански кошмар“, след като шестима танцьори пишат оплакване до борда на директорите на танцовата компания.

Позицията на г-жа Роузи Кей:

По време на разговора тя е заявила позицията си, че:

– Биологичният пол е неизменен. Дори след операция, един транс човек не променя биологичния си пол.

– Правата на жените не са защитени, след като е възможно мъж да влезе в женска тоалетна под претекст, че е трансжена, и да извърши насилие спрямо жена. Това е изключително травмиращо за всяка жена, особено за онези, които вече са преживяли сексуално насилие.

– Ние, жените, започваме да губим правата си, включително правото си на уединено женско пространство. Тези права ни се отнемат от мъже, които се идентифицират като жени. Това е факт и аз отказвам да се извиня за него.

– Изправям се срещу една токсична култура, заради която аз губя прехраната си, само защото вярвам, че биологичният пол е реален.

– Срещу мен се води несправедлив, непрозрачен и ужасяващ процес на разследване… Отмениха предстоящото ми шоу… Аз няма да търпя повече това унижение и затова подавам оставка от собствената си компания… Но бъдете сигурни, че хората, които направиха живота ми толкова нещастен през последните четири месеца, не са ме „заличили“. Ще се върна.

Позицията на таньцорите:

– Чрез публичната си оставка, г-жа Роузи Кей застраши нашата безопасност и причини потенциална вреда на кариерата ни;

– Г-жа Кей злоупотреби с властта си, като на въпросната вечеря създаде враждебна работна среда.

– Първоначално бяхме ОК да ни попита защо се идентифицираме като небинарни. Но продължителният й разпит се превърна в микроагресия… Тя искаше от нас да оправдаем съществуването си, сякаш гениталиите ни определят кои сме.

– Отказвайки да използва правилните местоимения, г-жа Кей отхвърли нашата транс небинарна идентичност и отрече, че може да съществува транс небинарен човек. Това е трансфобия.

Роуз Кей е подкрепена от Съюза за свобода на словото, който подкрепя хора, станали жертва на cancel culture (културата на заличаване, отмяна), и се застъпва за свободата на словото: „Фактът, че тази танцова компания ефективно изтласка своя основател и творчески лидер, показва степента, до която организациите на изкуството са обхванати от идеологията за половата идентичност“.

Нямам никакво съмнение, че тази тематика скоро ще се прехвърли и в България. Въобще, обществената дискусия ще става все по-„смислена“. Вместо да градим цивилизация, ще се давим в трагедии, че някой не е употребил правилното местоимение и има наглостта да вярва в медицината.

– –
От фейсбук-страницата на авторката.

Тук историята, описана в Би Би Си

Източник e-vestnik.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Прокуратурата повдигна обвинения на Венци Боксьора

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Венцислав Дамянов – Венци Боксьора за извършени хулигански действия в условията на опасен рецидив, съобщи държавното обвинение. На неустановена дата през 2017 г. в казино град Нови Искър, обвиняемият извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към […]