Христо Иванов: Ще има видим резултат в новия ВСС, главен прокурор и КПКОНПИ

NetNews

“Крайният резултат от работата ни в момента ще видим, когато видим кои ще са хората в новия Висш съдебен съвет (ВСС) и кой ще е новият главен прокурор, когато видим новата КПКОНПИ и новите хора в нея”. Това заяви съпредседателят на групата на ПП-ДБ Христо Иванов.

„Всички прилагателни за сглобката са излишни, преди да видим крайния резултат от конституционната реформа“, заяви той в ефира на bTV.

“Ще можем да кажем, че е имало смисъл, когато видим резултатите от налагане върховенство на правото в България”, смята той.

“Не бива да прекаляваме с прилагателното евроатлантически. То е притегателно, но трябва да направим усилията в антикорупцията”.

Антикорупционното законодателство в България е основната цел, определи съпредседателят на ДБ.

Секунди след думите му на живо в предаването „Лице в лице“ по телефона се включи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че не иска да опонира на Иванов, а го подкрепя в реформата в Конституцията и му вярва.

“Всички търпим несгодите от сглобката“, каза Борисов и обясни, че преди дни той, Иванов и финансовият министър Асен Василев са определили петте най-важни задачи – конституционна реформа, бюджет, отбрана, влизане в Шенген и Еврозоната.

“Не, не, няма да приключваме”, отговори Борисов при опит на водещия да прекъсне включването.

Преди включването все пак да прекъсне, Борисов коментира днешния скандал около „Пирогов“:

“Когато вчера разбрахме, че това се е случило, видяхме в това брутален акт към докторите”, посочи Борисов за смяната на шефа на “Пирогов”. Той заяви, че ГЕРБ няма никакъв интерес в тази болница.

“Разбирам поредния взрив от емоции“, каза непосредствено след това Христо Иванов. „Наистина става дума за важна болница, за болница-национален символ. Разбирам важността за обществените интереси“.

По-рано днес Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че групата няма да подкрепи нито един законопроект на МС, докато няма ясен механизъм за взимане на решения в правителството. ГЕРБ ще бойкотират парламента, като ще участват само в заседания за Конституцията.

Иванов също говори за скандала около смяната на ръководството на болницата:

“Този тип междинни премервания на силите – кой ще надделее в публичното пространство, не може да бъде водещо. Ние имаме такъв случай всяка седмица. Не можем да си правим експерименти с “Пирогов” – става дума за болницата”.

“Опитваме се да съберем политически сили с тежка история на конформации. В името на големите цели, ние поемаме тази отговорност. Ние носим отговорността за крайния резултат”, каза още Иванов и допълни:

“Опорката за нашата подчиненост е разпространена. Възможно е да изглежда така, когато са ти заети ръцете с важни неща, и те подритват. Не винаги обаче може да изпуснеш важните неща и да ги счупиш, за да отговориш“.

“Стигнахме до няколко важни междинни резултата. Най-близо сме до някакво решение по отношение на Шенген”, посочи Иванов.

“Кабинетът – и Мария Габриел, и акад. Денков, са фокусирани да си свършат работата. Когато кабинетът се атакува, трябва да се запитаме дали този кабинет не се фокусира върху важни теми. Да ги използваме като топка за тенис не е добре за страната”

“Въпросът е общественият интерес да е в политиката. Нашата грижа е да балансираме. Ние разбираме, че сме поели риска, опитвайки се да се фокусираме върху важните неща”, каза още той.

“Разбираме, че понякога ще изглеждаме пасивни. Уверен съм обаче, че накрая на тези истерии и драми, надделява здравият разум и сме си свършили работата”, смята Иванов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бизнес асоциация: Българската икономика леко изсветлява

Българската икономика леко е изсветлява през миналата година, отчете Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Тя представи данни по индекса “Икономика на светло”, чрез който измерва светлата част на българската икономика. За 2022 г. той е 78.58 пункта, спрямо 78.40 през 2021 г. Това е най-високата стойност на индекса […]