Хусите забраниха вноса от Швеция в контролираните от тях райони в Йемен

NetNews

Шиитските бунтовници хуси забраниха вноса от Швеция в контролираните от тях райони в Йемен. Причината е изгарянето на екземпляр на Корана в скандинавската страна миналата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Йемен е първата ислямска държава, която забрани вноса на шведски стоки след… оскверняването на (Корана)“, заяви високопоставен представител на властите в контролираната от хусите северна част от страната. Той призна, че вносът от Швеция в Йемен не е голям, но каза, че решението е символно и че забраната е най-малкото, което движението е можело да направи.

Мъж скъса и изгори екземпляр на Корана пред централната джамия в шведската столица Стокхолм в края на миналия месец – през първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам. Акцията предизвика протести в ислямските държави, посланиците на Швеция в няколко от които бяха извикани на протест в съответното министерство на външните работи.

Шведското правителство първоначално заяви, че не е можело да забрани демонстрацията, тъй като това би нарушило свободата на изразяване. Миналата неделя обаче то осъди „ислямофобския акт“ в Стокхолм. След това министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер каза тази седмица, че правителството проучва дали може да обяви изгарянето на Корана и други свещени книги за незаконно, тъй като акцията пред джамия в столицата е навредила на сигурността на страната.

Турция, която заедно с Унгария блокира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, реагира остро на инцидента.

Хусите свалиха подкрепяното от съседна Саудитска Арабия правителство на Йемен в края на 2014 г. Оттогава шиитското движение контролира столицата Сана и де факто държи властта в северната част от страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мария Габриел и Буяр Османи обсъдиха европейската перспектива пред РСМ

Eвропейската перспектива на Република Северна Македония, в съответствие с принципите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, е била във фокуса на разговорите между вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, […]