Цветан Симеонов: Приоритетите на правителството в скромната им програма, съвпадат с тези на бизнеса

NetNews

„Това, което се случва, е добра основа за запазване на шансовете ни за еврозоната от 1 януари 2025 г.“. Това заяви пред БНР председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

Според него на първо място трябва да се види дали бюджетът е в състояние да отвори вратите за влизане в еврозоната. Без съответните параметри в него, това няма да се случи, посочи той.

„Механизмът за компенсация на високите цени на електроенергията изигра много положителна роля. Запазването не е заплаха към този момент за бюджета, защото цените не са толкова високи. За бюджета – всеки един в това общество трябва да реши за себе си дали иска България да върви напред с влизане в еврозоната или не. И ако отговорът е, че иска, трябва да бъде готов на известни компромиси за известно време, за да може да се наредим сред водещите държави в света, които са членките на еврозоната“, коментира Симеонов.

„Условията за бизнеса в момента, въпреки множеството недостатъци, все пак запазвайки макроикономическата стабилност, е добре за бизнеса. Добре е, защото ясно разписаните приоритети в скромната програма, оповестена на обществото, съвпадат с тези на бизнеса“, каза председателят на БТПП.

Относно международната класация по икономически показатели „България в цифри“, Цветан Симеонов посочи:

„През 2022 г., която е отразена в тези 27 класации, България има незавидно място в някои от тях. В доста от класациите имаме спад. Имаме и подобрение в някои от позициите, те имат значение и важност за икономиката, но са малко по-встрани“.

Подобрени позиции имаме в класацията за глобалния индекс за мира, в световния индекс на върховенството на закона, както и в индекса за свобода на печата.

Спад се наблюдава в показателя по икономическа свобода, както и в индекса за развитие на електронното правителство.

„Нито едно от многократните повишения на заплатите в публичния сектор не беше обвързано с внедряване на електронното правителство и подобряване на дигиталното обслужване на гражданите и фирмите“, отбеляза Цветан Симеонов.

Той добави, че индексът за демокрация от гледна точка на бизнеса също е с влошени показатели.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Си Дзинпин: Китай иска задълбочаване на партньорствотo

Китай иска да задълбочи стратегическото си сътрудничество с Индонезия, заяви китайският президент Си Дзинпин пред индонезийския си колега Джоко Видодо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Двамата лидери се срещнаха в китайския град Чънду, където ще участват в церемонията по откриването на Лятната универсиада на Международната федерация за университетски спорт (FISU). […]