Цветът на очите разкрива склонността към различни заболявания

NetNews

Очите са огледало към душата. Това действително е така – погледнете ли в нечии очи, можете да разберете щастлив е този човек или мъка е обзела сърцето му. Освен това обаче очите са и детектор за здравето – по тях може да се добие представа какво е състоянието на организма и каква склонност има към различни заболявания.

Кафяви очи

Колкото по-тъмни са очите, толкова повече меланин има в ириса, което на свой ред значи, че сте по-защитени от ултравиолетовите лъчи. Това разбира се не значи да не си носите слънчевите очила, но ако трябва да сме честни, наистина хората с тъмни очи много по-рядко страдат от рак на кожата и болестта Витилиго. В същото време обаче тъмнооките хора са по-склонни към нервни разстройства, депресии и имат по-нисък праг на болка, пише woman.bg.

Зелени и тъмнозелени очи

Зеленооките хора имат висок праг на болка и са по-малко предразположени към депресии от останалите. Според изследванията обаче именно при тях има по-висок риск от развитие на рак на очите. Пигментът меланин в ириса е много малко, което значи, че и защитата от ултравиолетовите лъчи е по-ниска. Затова Зеленооките хора следва да избират внимателно слънчевите си очила, така че да имат силна слънцезащита.

Сини и светлосиви очи

Както зеленооките, така и синеоките хора рядко страдат от депресивни състояния и по-леко понасят болката. При тях също има висок риск от развитие на рак заради липсата на меланин и въздействието на слънчевите лъчи. Според изследванията хората със сини и светлосиви очи са и по-предразположени към алкохолизъм, като причината за тази зависимост не е известна. Все пак, най-добре е да се обърнете към офталмолог, ако наблюдавате изменения в очите си и в случай че нещо ви притеснява.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Евакуацията на Славянск започна

През трите месеца на войната всички украинци вече са се научили точно какво и как да правят, когато се налага да се евакуират: да съберат една или две чанти (само това, което могат да носят сами), да се сбогуват с дома си и всичко познато в своя живот и да […]