Частното пътуване до МКС приключи! Гордостта на Ердоган се завърна на родната планета

NetNews

Астронавтите от Турция, Италия и Швеция се завърнаха на Земята, с което приключи частната им триседмична мисия до Международната космическа станция (МКС), съобщи АП, цитирана от БТА.

Триото беше придружено от пенсиониран астронавт на НАСА, който сега работи за „Аксиом Спейс“ – компанията от Хюстън, която организира чартърния полет. Екипажът се завърна в капсула на „Спейс Екс“, която се приводни с парашут в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

Турция отпразнува тържествено изстрелването на Алпер Гезеравджъ от Кейп Канаверал миналия месец. Бивш пилот на изтребител и капитан в „Търкиш еърлайнс“, той стана първият човек от страната си, летял в космоса.

Към Гезеравджъ в пътуването се присъединиха полковникът от италианските военновъздушни сили Валтер Виладей, шведът Маркус Ванд, бивш пилот на изтребител, избран за резервен астронавт от Европейската космическа агенция през 2022 г., и Майкъл Лопес-Алегрия, техният придружител от НАСА.

Турция, Италия и Швеция финансираха мисията, като всяка плати по около 55 млн. долара. Това беше третата частна мисия на „Аксиом“ до космическата станция, а четвъртата е планирана по-късно тази година.

Преди да напусне космическата станция, Гезеравджъ благодари на страната си за „смелото и решително решение“ да изпрати свой гражданин в космоса като част от отбелязването на 100-годишнината ѝ като република.

Докато бяха в орбита, астронавтите провеждаха научни експерименти и разговаряха с ученици и официални лица от своите страни. Те се насладиха на няколко допълнителни дни на космическата станция, чакайки подобряването на времето в зоната за спускане.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Гордеем се вас". Едно закъсняло награждаване и паметта за 1968

Преди дни, на 17 януари, в аудитория №23 на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) най-после се случи нещо закъсняло – беше изпълнено само по себе си закъснялото решение на Факултетния съвет на Исторически факултет и Академичния съвет на СУ от 2019 г. С него с почетния […]