Шаламанов: Шпионският скандал във Великобритания може да ни спре за Шенген

NetNews

Натискът върху България е огромен и ако шпионският скандал с трима задържани българи във Великобритания не бъде преодолян, може да повлияе на приемането на България в Шенген. Службите и ДАНС трябва да съдействат кога и къде задържаните българи за шпионаж са вербувани.

Това заяви пред bTV бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Той припомни, че у нас няма яснота какво се случва със скритите шпиони у нас.

„Не сме чули да има осъдителни или наказателни присъди. Сигналът, който ни се дава от Лондон, е да вземем мерки и да решим въпроса с проникването на руско влияние в нашите институции, тъй като това ни прави ненадеждна страна“, допълни Шаламанов.

„Вземете мерки и решете въпроса с проникването на руско влияние в институциите ни, защото това ни прави ненадеждна страна и не можем да бъде наравно с процеса на взимане на решения в НАТО“, настоя бившият военен министър.

Международният експерт и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев посочи, че не е ясно дали броят на тези вербувани от Русия българи във Великобритания е ограничен до трима. Той допусна, че става дума за една клетка от цялата организация и изрази опасения заради участието им в изборния процес в страната – вчера стана ясно, че те са били част от изборни секции зад граница.

„Това е пряка намеса на Русия в изборните процеси на България зад граница. Може да са много повече от двама-трима души. Изпуснали сме от контрол тази част от изборите. Учудва ни как в чужбина изневиделица нещата са различни от ситуацията в страната. Видимо е, че има намеса във вътрешните работи на страната от Русия“, коментира още той.

„Руските служби набират хора, които не са ярки личности, могат лесно да навлизат в българските общности, да се смесват с тях, граждани са на ЕС и могат да получат лесен статут на пребиваване. Избират се масово хора, които не е необходимо да имат достъп до голям обем информация. Службите трябва да си кажат мнението“, допълни Керемедчиев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алексей Петров е застрелян в кв. "Драгалевци"

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна „Спартак“, но той оцелява, въпреки че е пострелян едновременно в гърдите и крака. На 29 октомври 2015 г. е извършено покушени с гранатомет срещу колата на Петров в близост до дома му. Той се измъква невредим.На 10 […]