Юруков: АЕЦ „Белене“ е много остарял и ненужен проект за България

NetNews

Правителството ще разгледа доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

"Самият проект АЕЦ "Белене", ако е трябвало да бъде направен, е щял да бъде направен още по комунистическо време. Занимавах се и много сериозно изучавах този въпрос. По всички изчисления този проект е бил за износ на електроенергия, тъй като прогнозата за консумация в България през 2000 г. за следващите 30-40 години е, че няма да бъде толкова голяма", каза членът на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в студиото на "България он ер".

Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него, смята той.

"За нас остава само ядреният риск. Това е ненужен проект за България, а в същото време е много остарял технологично, защото бъдещето на ядрената енергетика е в малки компактни ядрени централи, където рискът е много по-малък. Рискът при строежа и качеството също стоят под въпрос", допълни Юруков.

Според него кръстът на проекта е сложен предварително в неговата икономическа неефективност и в един момент имаме два реактора, които не знаем какво да ги правим.

"Единият вариант е да ги сложим в Козлодуй, вторият вариант е в Индия, Китай, където се правят ядрени централи. Турция също прави такава, така че се очертава, че това е едно излишно производство", категоричен бе специалистът.

Пламен Юруков коментира и новоизбрания американски президент Джо Байдън.

"Много хора чакаха посланията в речта на Байдън, но за мен по-важна беше клетвата на Камала Харис. Демократите спечелиха Белия дом, спечелиха Долната камара. В момента те могат да прокарат своите решения в Сената. Джон е голямата изненада, двама демократи сенатори. Освен това, Байдън печели електоралния вот с 13 000 гласа от общо 5,5 млн.", подчерта той.

И припомни, че от 1992 г. в Джорджия демократ, кандидат за президент, не е печелил.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джо Байдън веднага "поряза" автопроизводителите

46-ият президент на САЩ Джо Байдън още в първия ден от поемането на новия си пост нареди премахването на някои от стандартите за автомобилната индустрия, приети от неговия предшественик Доналд Тръмп. Първите законопроекти ще бъдат насочени към мащабното развитие на електрическия транспорт, както и към строг контрол върху икономичността на […]