Ямболският тенор Георги Динев идва в родния си град с „Палячи” – първата в България опера в цирка

NetNews

Роденият в Ямбол тенор Георги Динев изпълнява главната роля операта „Палячи” от Руджеро Леонкавало – продукция на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански”. С това изпълнение той чества и 20 години на сцената на Старозагорската опера. В спектакъла участват оперните звезди от сцените в Румъния и света – Йонуц Паску и Аида Паску /баща и дъщеря/. На 12 юли от 19.00 часа „Палячи” ще бъде представена под шапитото на цирка в град Ямбол, циркова площадка до Зала „Диана”.

„Палячи” е първата в България опера в цирка. Тя е със сюжет по действителен случай и разказва за живота и личната драма на артиста. Пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Георги Динев е в ролята на Канио – собственик на трупата пътуващи комедианти. През ноември на 1896 г., в Салерно, партията на Канио за първи път се изпълнява от Енрико Карузо. Ролята се превръща във визитната картичка на певеца.

Влизайки в богатия репертоар на тенора Георги Динев, тази роля става част и от неговата визитна картичка. Георги Динев Завършва НАТФИЗ ”Кр.Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на проф. Боньо Лунгов (1993-1997), след което завършва музикално-сценична режисура НМА ”П.Владигеров”. Лауреат е на Първият конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Гастролира с концерти и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания (2000-2003). От 2003 г. е солист на Държавна опера Стара Загора, а от 2016 г. е и режисьор в Държавна опера – Пловдив.

Сега, Георги Динев се връща в родния си град, за да изпълни отново една от емблематичните си роли в операта. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Неда ще се младата оперна звезда Аида Паску . Ролите на директора на цирка и Тонио ще си споделят Йонуц Паску и Александър Крунев. Валери Турманов е в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. В екипа на постановката е привлечен изключителният румънски художник Каталин Йонеску-Арборе, който е автор на сценографията и костюмите.

Едновременно с операта ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.

 „Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бащата на Циципас спретна поредния цирк - изгони гаджето на сина си на "Уимбълдън" (ВИДЕО)

Двубоят между Анди Мъри и Стефанос Циципас от втория кръг на „Уимбълдън“, който ще бъде доигран днес, се превърна в истинска арена на страстите снощи. За капак бащата на гръцкия тенисист спретна поредния цирк! По време на първия сет, завършил 7:6 в полза на Циципас, баща му Апостолос, който досега […]