Ямбол е сред областите, включени в Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за 2021-2027 г.

NetNews

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 година. Чрез нея през следващите 7 години над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели. Със средства по предишната програма, в периода 2015-2017 г. бяха ремонтирани и обновени Етнографския комплекс в Ямбол и мостът към Градската градина.

Най-голям дял от бюджета на новата програма – близо 25 млн. евро, е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с фокус върху специфичните нужди на региона. По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма и други сектори.

Стратегическият проект по програмата е свързан с укрепване на капацитета на правоприлагащите органи от двете страни на границата в борбата с нелегалната миграция. Предвижда се 2 млн. евро да бъдат инвестирани в обучения и обмяна на опит, внедряване на иновативни практики за наблюдение и доставка на специализирано оборудване за областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в областите Бургас, Хасково и Ямбол от българска страна, както и Одрин и Къркларели от турска.

Програмата ще подкрепя и малкия и среден бизнес чрез директна подкрепа на малки и средни предприятия в пограничните населени места. Общо 22% от общия ѝ бюджет е предвиден за мерки, чрез които организациите да намалят емисиите на парниковите газове, да повишат енергийната си ефективност и да стимулират развитието на кръгова икономика.

Предвижда се през първото тримесечие на 2023 г. да се проведе информационна кампания за представяне на условията за кандидатстване по отделните приоритети.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вучич: Не сме заинтересовани от взаимно признаване с Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес по повод препоръката на Европейския парламент (ЕП), че Белград не се интересува от взаимно признаване на независимостта с Прищина, съобщи белградската агенция Бета. „Не бях особено разстроен от препоръките на ЕП. Изглежда всичко върви добре за тях, та се притесняват от нашето решение. […]