5 януари 1968 г. Началото на „Пражката пролет“ в Чехословакия

NetNews

На 5 януари 1968 г. Александър Дубчек, убеден комунист, става новият първи секретар на Комунистическата партия на Чехословакия и се опитва да либерализира комунистическия режим. Той започва да прокарва поредица от реформи, като дава на пресата по-голяма свобода на словото, реабилитира жертвите на политическите чистки от ерата на Сталин и поставя началото на икономически реформи и широкообхватна демократизация на политическия живот в Чехословакия.

Това припомня Европейският парламент.

Тези реформи обаче пораждат опасения в Москва и на 21 август 1968 г. усилията на Дубчек да придаде на социализма „човешко лице“ рухват, след като танковете на Варшавския договор поемат контрола над Прага. Дубчек е отвлечен от КГБ и е отведен в Москва, където е задържан за кратко време.

През 1970 г. той е обвинен в държавна измяна, свален е от поста си и е изключен от Комунистическата партия на Чехословакия. В продължение на 15 години той работи като обикновен работник и едва през 1988 г. започва отново да участва в политическия живот като активист, борещ се за граждански права.

Когато на 22 ноември 1989 г. му е връчена наградата „Сахаров“, Дубчек продължава да е гражданин, лишен от своите човешки права в собствената си държава, но само няколко дни по-късно, на 28 ноември, Комунистическата партия на Чехословакия отстъпва властта под натиска на т.нар. „нежна“ революция.

В послание до Европейския парламент на 10 декември 1989 г., само четири дни преди смъртта си, Андрей Сахаров пише: „Убеден съм, че „полъхът на свободата“, на който се радваха чехите и словаците, когато Дубчек беше техен водач, беше предшественик на мирните революции, които се извършват сега в Източна Европа и в самата Чехословакия“.

След революцията през 1989 г. в Чехословакия Дубчек е избран за председател на Федералното събрание от 1989 г. до 1992 г. В обръщението си към Европейския парламент през януари 1990 г. при получаване на наградата „Сахаров“ Дубчек отбелязва, че „дори в най-трудните мигове от историята си народите, от които е съставена моята страна, никога не са преставали да вярват, че са част от великата борба на човечеството за свобода“ и че от Пражката пролет до „нежната“ революция „идеалите за свобода, суверенитет и социална справедливост са съхранили своята жизненост“.

Александър Дубчек умира при автомобилна катастрофа през ноември 1992 г.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Поне 24 ранени при сблъсък на два влака на метрото в Ню Йорк ВИДЕО

Най-малко 24 души са леко ранени при сблъсък и дерайлиране на два влака на метрото в Ню Йорк, съобщиха спасителните служби, които отцепиха един от най-натоварените райони в Манхатън, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.. Три линии от внушителната мрежа на един от най-старите метрополитени в света бяха спрени, […]