60 години ПГТ „Алеко Константинов” – Ямбол: Училищни хроники от 70-те години на ХХ век

NetNews

2023 година минава за ПГТ „Алеко Константинов” – Ямбол под знака на 60-годишнината на училището. В поредица от материали представяме моменти от неговата историята и професионалното развитие. 70-те години са белязани от едно изключително събитие – построяването и откриването на новата сграда на техникума.

Строителството на новия учебен корпус

Новата учебна сграда на ТХВП, в която училището се помещава и днес, е открита на 11 декември 1970 година. Тя е оборудвана с кабинети по всички изучавани предмети, лаборатории по химия и техно-химичен контрол и микробиология, учебна работилница по стругарство и шлосерство с обособени самостоятелни работни места за всеки ученик, физкултурен комплекс и стол.

Художникът Тодор Ялъмов

Любопитен факт е, че известни художници оформят вътрешната среда на техникума.Свой дял в естетическото оформление на новата училищна сграда има ямболският художник Тодор Ялъмов. Вътрешната украса в учебния корпус е дело на известни художници – Румен Скорчев, Тодор Атанасов, Златка Дъбова, проф. Бойчо Григоров. Участие вземат и видните ямболски художници Павел Бакалов, Ганчо Карабаджаков, Иван Газдов. Картини, дърворезба и пана стават част от учебната среда, която също възпитава учениците.

Новата сграда на ТХВП

Училището напълно заслужава новата придобивка. Година по-рано техникумът е определен за базово учебно заведение към научно-изследователския институт „Тодор Самодумов” – София. През следващата година в него се експериментира методиката за изучаване и критически анализ на организацията в учебното дело и научната организация на труда и управлението в техникумите и професионално-техническите училища.

Базови предприятия, в които се реализират подготвените от техникума кадри са ОП „Булгарплод”, ОП „Млечна промишленост”, СДТ-КХС „Д. Желязков”, ТПО „Булгартабак”, „Родопа”, „Винпром”, Фабрика за бутилиране на пиво, ОЗПФ „Васил Коларов”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВАС финално: Ловният хотел на Вълка край язовир "Искър" трябва да бъде съборен

Ловният хотел, изграден край брега на язовир „Искър“ в едноименното държавно ловно стопанство е незаконен и подлежи на събаряне. Това финално реши Върховният административен съд (ВАС), като отмени предходно решение на Административен съд София – град, което обезсилваше заповед на главния архитект на Столична община за събарянето на незаконната постройка. […]