9 загинали след удар на САЩ в Сирия по цел, свързана с Иран

NetNews

Американски военни самолети нанесоха удар по свързано с Иран оръжейно съоръжение в Източна Сирия в сряда в отговор на атаки срещу американски персонал, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде ndtv.com.

Това е вторият път в рамките на около две седмици, в който Съединените щати се прицелват в съоръжение в Сирия, което според тях е свързано с Иран, който подкрепя набор от групи, които Вашингтон обвинява за увеличаването на атаките срещу силите му в Близкия изток.

Съединените щати се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на битката между Израел и Хамас в регионална война, но редуващите се атаки и удари в техен отговор рискуват конфликт между Вашингтон и Техеран.

„Военните сили на САЩ извършиха удар за самоотбрана по съоръжение в Източна Сирия, използвано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи. Този удар беше нанесен от два американски F-15 срещу съоръжение за съхранение на оръжия“, каза Остин в декларация.

„Този прецизен удар за самоотбрана е отговор на поредица от атаки срещу американски персонал в Ирак и Сирия от филиали на IRGC-Quds Force“, каза Остин, добавяйки, че Съединените щати „са напълно готови да предприемат допълнителни необходими мерки за защита на нашите хората и нашите съоръжения.“

Военният наблюдател на Сирийската обсерватория за правата на човека каза, че ударът в сряда е убил девет души, свързани с подкрепяните от Иран групировки в Сирия – брой, който не може да бъде потвърден от независим източник.

Американската армия удари две съоръжения в Сирия на 26 октомври, за които каза, че са били използвани от IRGC и свързаните с нея групи, и обяви, че тези удари не са причинили жертви.

Подобно на последния удар, Вашингтон каза, че предишните два са били в отговор на атаки срещу американски персонал от 17 октомври.

Приблизително 2500 са американските войници в Ирак и около 900 в Сирия като част от усилията за предотвратяване на възраждането на групировката „Ислямска държава“.

Някога джихадистите държаха значителна територия и в двете страни, но бяха отблъснати от местни сухопътни сили, подкрепени от международни въздушни удари в кървав многогодишен конфликт.

В друг инцидент, свързан с войната Израел-Хамас, хутите, които превзеха столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролират големи части от страната, казаха в сряда, че са свалили американски дрон.

„Нашата противовъздушна отбрана успя да свали американски MQ-9, докато той извършваше враждебно наблюдение и шпионска дейност в йеменските териториални води като част от американската военна подкрепа“ за Израел, се казва в изявление на бунтовниците.

Високопоставен служител на отбраната на Съединените щати потвърди, че един от безпилотните самолети на страната е бил свален.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ призоваха за обединено и ръководено от Палестина правителство на Газа и Западния бряг

Държавният секретар Антъни Блинкен призова в сряда за обединено и ръководено от Палестина правителство за Газа и Западния бряг след края на войната, като стъпка към палестинска държавност, предаде Асошейтед прес. Тази визия изостря различията между САЩ и съюзника Израел относно това как трябва да изглежда бъдещето на палестинските територии, […]