Адвокат: При излишък в София от около 3000 легла в болници, как така се дава съгласие за изграждане на нова болница?

NetNews

След остри политически реакции, призиви за отмяна и заявка за даване на съд от страна на фондация „Даная“, Министерският съвет промени решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“, припомни Нова телевизия.

Според адв. Мария Шаркова – член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница документите, въз основа на които е одобрено изграждането на това лечебно заведение, трябва да станат публични.

„При изключително информационно затъмнение се одобри проект, в който се включват само 40 педиатрични легла. Те ще задълбочат проблемите – ще изсмучат персонал от лечебните заведения, и от звена, които са свързани с оказване на педиатрична помощ. Очевидно не е детска болница, защото включва над 30 други специалности“, заяви тя.

По думите ѝ Главчев е създал впечатление, че може да бъде лесно подведен и не знае какво подписва.

„Той каза, че се съмнява в предоставените му документи. За да бъде одобрен подобен проект, трябва да са били предоставени становища от редица органи. Сред тях и ИА „Медицински надзор“, тя се е произнесла за необходимостта от такава болница. Такава потребност няма, защото има излишък около 3000 легла, сочат данните в Националната карта на дългосрочните нужда от здравни услуги. Как тогава има становище, че има нужда от такова лечебно заведение? МС е трябвало да се усъмни преди да вземе решение. Съмнително е и от юридическа гледна точка, вероятно ще има правни спорове“, коментира Шаркова.

Според нея инвеститорът вероятно ще обжалва промяната на първоначално взетото решение от страна на кабинета. „Той вече го направи по отношение на изграждането на болница в Казичене, а сега преписката е върната обратно към здравния министър. Това значи, че инвеститорът се готви да се защити по съдебен ред“, смята адвокатът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Звезда на Ман Юнайтед падна в капана на екзотична колумбийка

Звездата на Манчестър Юнайтед – Маркъс Рашфорд, има нова муза в лицето на колумбийския модел Ерика Кореа. Двамата бяха уловени на романтична вечеря в Манчестър. Изглежда обаче 29-годишната красавица е омаяла Рашфорд, който според очевидци я е гледал влюбено през цялото време. View this post on Instagram A post shared […]