Албанският парламент ратифицира споразумението за мигрантите с Италия

NetNews

Албанският парламент одобри миграционното споразумение с Италия, съобщиха Ройтерс и News.bg.

Споразумението предвижда създаването на центрове за бежанци в балканската държава.

77 депутати в 140-местния парламент гласуваха в подкрепа на споразумението, обявено през ноември. Съгласно него Италия – страна членка на ЕС – ще отвори два лагера през Адриатическо море в Албания, която е извън Съюза.

Един лагер ще проверява мигрантите при пристигането им, а втори ще ги задържа, докато се обработват молбите им за убежище. След това на мигрантите или ще бъде разрешено да влязат в Италия, или ще бъдат репатрирани.

Споразумението беше оспорено в Конституционния съд на Албания от депутати от опозиционната Демократическа партия. Според тях то нарушава Конституцията чрез прехвърляне на територия и държавна власт на друга държава.

Миналия месец обаче Конституционният съд отхвърли исковете и даде зелена светлина на плана. Брюксел заяви, че италианските планове не нарушават правото на Европейския съюз.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЦСКА зарадва Септември Тервел и Спортист Драгичево

ЦСКА дари част от седалките от стадион „Българска армия“ на аматьорски клубове. „Червените“ стартираха демонтажа на седалките преди предстоящата реконструкция на съоръжението. Преди дни част от седалките от сектор „А“ заминаха за стадиона на отбора от областната група Добрич – Септември Тервел, а 150 от седящите места бяха дарени на […]