„Artgemeinschaft“: Защо Германия забрани тази групировка

NetNews

В Германия бе забранена войнствената крайнодясна и расистка група „Artgemeinschaft“ („Родова общност“). Под прикритието на грижа за опазване на древни германски обреди и ритуали се крие идеологията на отявлен неонацизъм.

Те се наричат „Artgemeinschaft“ („Родова общност“) и се самоопределят като „най-голямата езическа общност в Германия“. Според тях отправна точка за летоброенето не трябва да е раждането на Исус, а годината „3823 след Стоунхендж“ – има се предвид мегалитното каменно светилище в Южна Англия.

„Най-голямото в момента неонацистко сдружение“

Но организацията, която междувременно бе забранена, в никакъв случай не се е занимавала само с причудливи архаични германски обичаи, като празнуването на слънцестоенето, например. В доклад на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване в Германия) от 2020 г. общността е квалифицирана като „най-голямото в момента германско неонацистко сдружение с военен, расистки, антисемитски и антихристиянски характер“.

По данни на Министерството на вътрешните работи в него членуват около 150 души, разделени в така наречените „дружества“, „гилдии“ и „приятелски кръгове“. Броят на членовете може и да не е впечатляващ, но органите по сигурността смятат, че сдружението е играло важна роля на връзка с цялата дясноекстремистка сцена в Германия и на ковачница на кадри, особено за млади хора.

Колкото се може повече деца за опазването на „вида“

Централно място в „Родова общност“ е заемал тъй нареченият „Семеен център“ – отделно сдружение в рамките на общността, което също бе забранено от германските власти. Според устава му то е трябвало да насърчава многодетните семейства в рамките на „посветените“ – с цел да бъдат индоктринирани да раждат възможно най-много деца.

Както посочва Баварската служба за защита на конституцията в последния си годишен доклад, групата приема „превъзходството на един северногермански вид човек“, подобно на идеологията за „превъзходството на белите“ в САЩ. За да го предпази от смесване с други „човешки видове“, групата налага на последователите си правила, подобни на „арийските“ идеи на националсоциалистите. Така например сдружението изисквало да се спазва „нравствения закон“ на предците за „избор на съпруг/съпруга с еднакви възгледи“ като гаранция за това, че и децата им няма да се отклоняват от тези възгледи.

Връзки с десни терористи

Запазването на собствения вид обаче в никой случай не трябвало да се мисли като задача, която може да бъде осъществена само с мирни средства. „Борбата е част от живота“ е записано в ръководните принципи на крайнодясната групировка. За това колко войнствено е настроена тя можем да съдим по връзките ѝ с дясноекстремистките среди в Германия. Член на „Родова общност“ е например неонацистът Щефан Ернст, който беше осъден за убийството на Валтер Любке, извършено през 2019 година. Председателят на Общинския съвет в Касел беше известен с това, че подкрепя политиката за прием на бежанци в Германия.

А в списъка с участниците в празник, посветен на слънцестоенето, е и Андре Е. – привърженик на дясната терористична организация „Националсоциалистически нелегални“, която извърши няколко убийства на мигранти.

„Родова общност“ е основана през 1951 г. от Вилхелм Кусероу, който още преди ерата на нацисткия режим поставя началото на подобна организация – „Нордическа религиозна общност“. От 1957 година „Родова общност“ е регистрирана като дружество със седалище в Берлин.

Конфискувани оръжия

От 1989 до смъртта му през 2009 година групата се ръководи от известния хамбургски неонацист Юрген Ригер. Самият той тогава определя организацията като “боен съюз“. Последният ръководител на групата е 43-годишната Сабрина С. от Бавария. А начело на присъдружната организация „Семеен център“ последно беше неонацистът Йенс Б. от Саксония-Анхалт. При последната полицейска акция срещу групата, освен дясноекстремистка и религиозна литература и пособия, са конфискувани огнестрелни оръжия, боеприпаси и няколко арбалета.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Деян Николов: Стана ли кмет, ще направя София най-чистата столица в Европа

Смятаме, че ще бъдем на балотаж, имаме доста добри шансове. Това заяви в ефира на Nova News депутатът от „Възраждане“ и кандидат на партията за кмет на София Деян Николов. Той коментира, че по отношение на транспорта в София може да се внедри изкуствен интелект, с което да се постигне […]