Асен Василев: Не познавам обвинения за контрабанда Стефан Димитров

NetNews

 

Бившият финансов министър от кабинета „Денков“ Асен Василев обяви, че не познава обвинения за контрабанда Стефан Димитров по скандала, при който бе отсранена и арестувана и шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Бившият министър присъства на заседанието на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“.

По време на заседанието по-рано председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев каза, че има установена само една комуникация между министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров, която е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково.

„Аз не мисля, че някой напада Асен Василев, мисля, че това, на което сме свидетели е сравнително „пошъл политически фарс“, каза Василев.

След това Василев обясни, че с вътрешния министър е провел един разговор за Недан Хаджиев, с оглед на това, че “когато той бе шеф (на ОД на МВР в Хасково бел.ред.) бе най-ниското ниво на купен вот, разясни Василев. Разговорът беше проведен един месец преди местните избори в Хасково, за да се намали купеният вот в контекста на това, че тогава смени 20 шефа на областните дирекции”, уточни той, цитиран от БТА.

Той посочи, че като заместник-директор в Агенция „Митници“ Петя Банкова е работила „изключително добре с чуждите партньори“. Василев обясни, че тогава Банкова е била отговорна за това да има скенери на граничния пункт “Капитан Андреево”, както и да има чужди митничари.

„Чужди митничари вече има – от САЩ, очакват се този месец да дойдат от Англия, знаете че имаме разговори, които се проведоха на ниво премиер с Еманюел Макрон“, коментира той. По думите му Банкова е водила чужди митничари по границата и е била основна връзка с чуждите митнически служби.

„Беше логично, тъй като това е политиката, която искаме да провеждаме, тя да бъде назначена за шеф на Агенция „Митници“, след сливането на агенцията и отиването на Павел Тонев в Министерство на финансите“, каза още Василев.

Има следствие, има и съд, те трябва да установят фактите, добави той.

Бившият министър каза още, че това, което те са видели от гледна точка на професионализма на Банкова – са рекордни заловени количества наркотици, суми на границата и рекордно заловени пратки за цигари. Василев посочи, че разработката на ДАНС е започнала по времето на служебния кабинет и определи като скандално действието на този канал в продължение на две години. По думите му логичният въпрос е кой тогава е покровителствал този канал.

По време на изслушването стана ясно, че вече бившият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова е била служител на ДАНС в звеното за контратероризъм, след което е трябвало да бъде преназначена в Благоевград, но впоследствие тя е отказала.

Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев уточни, че сигналите за нея за противозаконна дейност, докато е била служител на агенцията, не е имало.

Не мога да кажа кой е я е препоръчал да бъде назначена за заместник-директор на Агенция „Митници“ впоследствие директор, добави той и изтъкна, че от ДАНС становище за нея не е искано.

Контактите на г-жа Банкова със Стефан и Марин Димитрови стартират, когато тя заема позицията на директор в Агенция „Митници“, каза Тончев. Запознанството на г-жа Банкова с главния секретар на МВР се осъществило именно с посредничеството на Стефан Димитров, разясни той. На въпрос дали служител на ДАНС е запознал Петя Банкова със Стефан Димитров, каквото твърдение е направила Банкова, Пламен Тончев разясни, че тази информация не отговаря на истината.

Тончев добави, че Петя Банкова, като заместник-директор на Агенция „Митници“, не е имала тази възможност да извършва кадрови назначения и да изпълнява задачите, които са ѝ поставени от Стефан Димитров. Тази своя дейност по кадровото преназначаване на служители в Агенция „Митници“ тя започва да извършва като директор, посочи Тончев във връзка с ролята на Банкова.

ДАНС следила как се дават подкупи на паркинга на парламента

ДАНС не е информирала бившия финансов министър Асен Василев за връзките на Петя Банкова с обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови. Оказа се, че по разработката за контрабандния канал се е работило от 2 години. Сигналът си ДАНС изпраща до Комисията за противодействие на корупцията на 3 април, в деня на акцията в агенция „Митници“, заради получена информация за „размяна на дарове“. ДАНС е имала данни за срещи за „размяна на дарове“ на паркинга на Народното събрание

Тези любопитни данни изскочиха по време на откритото изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната анкетна комисия, която трябва да проверява за корупция в митниците и за „евентуалната роля на Асен Василев“.

По време на изслушването стана ясно, че от средата на 2022 г. ДАНС има информация за организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда, като нейни лидери са задържаните Марин и Стефан Димитрови. Тяхната дейност била да осигурява коридор през най-големите гранични пунктове в страната за нелегален внос и износ на стоки. Димитрови са имали влияние в МВР, митниците и съдебната система, каза пред комисията Пламен Тончев, като добави, че те се познавали с Бойко Рашков от поне две години и половина. 

Няма информация партньорски служби да са искали смени в митниците

Няма официална информация, която да казва, че смените в ръководството на Агенция „Митници“ са изисквани от партньорски служби, обяви във вторник финансовият министър Людмила Петкова пред временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев. Тя обяви, че видеозаписи от това кой влиза във финансовото ведомство се пазят само в рамките на 1 месец. Нейният предшественик Асен Василев посочи, че акцията срещу арестуваната вече бивша шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова е реализирана точно преди нейна среща с австрийската посланичка за пристигане в България на австрийски митничари.

„Силно се надявам тази акция да не е насочена към ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници”, има рекордно заловени количества наркотици, в това число и 170 кг хероин. По сигнал от австрийското правителство бяха уволнени 20 митничари. Сменени бяха началниците на смени и на пунктове, където има контрабанда. Вече има митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево” и в Бургас, очакваме митничари и от Англия“, каза преди дни Асен Василев все още в качеството си на финансов министър в оставка.

Липсва официална информация

„В Министерство на финансите постъпи въпрос дали има информация партньорски служби да са искали промяна в ръководството на Агенция „Митници“. Такава официална информация няма и не са регистрирани посещения в сградата на министерството“, каза Петкова.

„Агенция „Митници“ също потвърждава тази информация-партньорски служби не са искали промяна в ръководството“, уточни служебният финансов министър.

На директен въпрос дали е постъпвала такава информация от Австрия, тя посочи: „Не съм запозната със сигнал от австрийските власти, но мога да проверя дали има такъв“, каза тя.

От думите ѝ стана ясно, че видеозаписи от това кой влиза в залата се пазят само 1 месец. Петкова твърди, че в министерството не е имало създаден ред за това кой може да влиза в сградата. Сега тя била издала заповед с инструкции как да става това.

На въпрос как Агенция „Митници“ изпълнява плана за събиране на ДДС от внос и от акциз, Петкова посочи, че постъпленията от акциз вървят по план.

Тя щрихира потенциален проблем с приходите от ДДС от внос.

„Приходите от ДДС от внос значително намаляват, основно заради макроикономически показатели, като спад на цените на петрола“, каза тя.

Петкова допусна, че тези приходи изостават и заради „неполагане на достатъчно сила от Агенция „Митници“ за събиране на държавните приходи“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Инджов: Ако Даниел Митов стане външен министър значи, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт

Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен. Създава се усещането, че служебният премиер е на повикване от лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът доц. Иво Инджов по повод желанието за кадрови промени в служебният кабинет, които Димитър Главчев обяви. „Отново изникват въпросите: Удачна […]