БНБ: В края на март бpyтният ĸpeдитeн пopтфeйл нa бaнĸoвaтa ни cиcтeмa за първи път надхвърли 100 млрд. лева

NetNews

Има сериозно увеличение на необслужваните заеми, показват нови данни на БНБ – за първото тримесечие на годината, цигирани от „Сега“.

Ръстът е с повече от 10%. Докато за последната четвърт на 2023 г. кредитите с просрочие над три месеца са били на обща стойност 3.85 млрд. лева, сега сумата е 4.27 млрд. лева.

Това е още един сигнал, че на кредитния пазар в България има опасно прегряване – особено при жилищните заеми. В контраст със случващото се в цяла Европа у нас лихвите по ипотеките за дом остават редордно ниски, което води до продължаващ бум в тегленето на заеми.

През януари – март бpyтният ĸpeдитeн пopтфeйл нa бaнĸoвaтa cиcтeмa се е увеличил с 2,7 млpд. лeвa, като за първи път надминава 100 млpд. лeвa. Основната заслуга за този рекорд е именно на домакинствата – заемите за тях са нараснали с 1.8 млрд. лева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Над Тайванския проток са засечени 15 китайски военни самолета, обяви Министерството на отбраната

Министерството на отбраната на Тайван днес заяви, че в 16 ч. местно време са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица. Това предават от Ройтерс и News.bg. Според министерството самолетите извършвали „съвместни патрули за бойна готовност“ с […]