Brexit подкопа основите на Лондон на срещата на върха

NetNews

Въпросът за изпълнение на споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) подкопа позицията на Лондон на срещата на върха на Групата на седемте (G7), която се провежда в Корнуол, съобщава вестник The Observer.

Както отбелязва изданието, Обединеното кралство уверено обяви подкрепата си за инициативи като ваксинация на населението в целия свят срещу коронавируса и борба с изменението на климата. Великобритания също демонстрира своите лидерски умения при разработването на нова стратегия на G7 към Китай. Brexit обаче засенчи успеха на Лондон.

Недоволството от действията на Великобритания по отношение на Brexit, които биха могли да повлияят негативно на ситуацията в Северна Ирландия, подкопа позицията на британския премиер Борис Джонсън. Напрежението по въпроса за Северна Ирландия тревожи американския президент Джо Байдън и сериозно разгневи френската и германската делегации.

Въпросът за Северна Ирландия и Brexit

Според търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство през декември 2020 г. Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на Съюза. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия, но изисква въвеждането на процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за превоз на редица стоки от други части на Обединеното кралство.

Това беше направено, за да се запази споразумението от Белфаст от 1998 г., което сложи край на въоръжената конфронтация между лоялни протестанти и католически националисти в Северна Ирландия и предполага липса на граница между двете части на острова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заловиха бракониери, убили сърна

Горски служители от София заловиха нарушители след бракониерски лов в землището на село с. Ярлово, община Самоков, информират от земеделското министерство. На лицата са съставени два акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Задържан е автомобилът на нарушителите, две ловни оръжия, около 100 ловни патрона, както и дивечът. […]