Чуждестранни компании дават работа на 30 процента от работещите румънци

NetNews

Цели 29,2 процента от общия брой на служителите на предприятия, активни през 2022 г. в Румъния, са работили в предприятия, собственост на чуждестранни мултинационални групи, показват данни, публикувани в понеделник от Националния статистически институт (INS) на Румъния, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

През въпросната година 21,7 процента от общия брой служители са били активни в мултинационални корпоративни групи, контролирани от първите 10 държави в класацията, показва съобщението на INS. По дял на наетата работна сила, подгрупите предприятия, контролирани от юридически или физически лица от Германия, са начело в класацията (18,1%), следвани от контролираните от Франция (11,2%) и контролираните от Съединените американски щати (9,3%).

По дял на наетата работна сила в общия брой контролирани от чужбина мултинационални фирмени групи, подгрупите предприятия, контролирани от Германия, доминират в секторите Производство (9,3 процента), Търговия на едро и дребно; Ремонт на автомобили и мотоциклети (3,3 на сто) и Професионални, научни и технически дейности (2,9 на сто).

В подгрупите предприятия, контролирани от Франция, 4,5% от заетите са в преработващата промишленост, 2,3% работят в търговията на едро и дребно и Ремонт на автомобили и мотоциклети, а 1,4 на сто работа в областта на информацията и съобщенията. Подгрупите предприятия, контролирани от Съединените американски щати, имат най-много служители в производствената промишленост (3,8 процента) и информацията и комуникациите (2,8 процента).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Майк Тайсън можел да умре на ринга

Джо Роугън изрази опасения, че Майк Тайсън може да умре по време на мача с Джейк Пол. Бившият неоспорим шампион в тежка категория ще се изправи срещу ютубъра, който превзе бокса, в шокиращ двубой в Тексас на 20 юли. Коментаторът на UFC Джо Роугън има сериозни опасения за здравето на […]