Делян Добрев: Изграждането на двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

NetNews

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви според графика, поставен от Народното събрание.

Това обявиха днес в Козлодуй народните представители Делян Добрев и Станислав Анастасов, предаде БТА. Добрев, който е председател на енергийната комисия в парламента припомни, че в решението на Народното събрание има заложени срокове и изисквания към изпълнителя. Според единия от сроковете до 15 април „„Хюндай“ е трябвало да потвърдят, че ще отговорят на изискванията на Народното събрание за фиксирана цена, срок на изграждане, повече от 30 % от подизпълнителите при изграждането да са от България. По думите на Добрев вчера в Комисията по енергетика е получен доклад от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, с който уведомяват народните представители, че всичко, което е поставено като условие, е било прието и може да се продължи напред.

„Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа“, заяви Дилян Добрев.

По думите му това, което предстои през следващата една година, е договаряне на конкретните параметри по отношение на цената, структуриране на финансирането за целия проект и вземане на окончателно инвестиционно решение, което да направи изграждането на 7-и и 8-и блок необратимо. Според очакванията подписването на ИПиСи договора с фирмата изпълнител трябва да е преди края на следващата година, а реалното започване на строителството – малко след това, обясни още Дилян Добрев.

Народният представител Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента.

Двамата бяха днес на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, заедно с премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов за посрещането на първата доставка със свежо ядрено гориво, изработено от „Уестингхаус“ за 5-и блок на ядрената ни централа.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фалшив профил на Башар Рахал събира пари за "деца в нужда"

Измамник, преструващ се за Башар Рахал, изнудва фенове на актьора за пари, сигнализира самият Башар в профилите си в социалните мрежи. „Този „ерген” се представя за мен и събира пари за фалшива благотворителна кампания за деца. Ако ще давате пари, направо на мен”, написа Рахал, показвайки на всички фалшивия профил. […]