Елена Чернева-Маркова: Функциите ми са несъвместими с политическа длъжност

NetNews

Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка като заместник-омбудсман малко преди консултациите на президента за служебен министър-председател, коментира решението си.

„По повод на множеството публикации за моята оставка като зам.-омбудсман искам да заявя, че, по мое дълбоко убеждение, омбудсманът на Република България и заместникът му са неполитизирани лица, които защитават правата и свободите на всички български граждани. В този смисъл намирам заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на министър-председател, за несъвместимо с упражняваните от мен функции като зам.-омбудсман”, заяви тя, цитирана от NOVA.

Припомняме, че първоначално Чернева-Маркова отрече да има връзка между напускането на институцията на омбудсмана и възможността да бъде посочена за служебен министър-председател.

Заместник-омбудсманът е един от вариантите за служебен премиер, ако се стигне до съставяне на правителство от президента. Съгласно последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен министър-председател – председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателят на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мартин Табаков: Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне Истанбул

Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне Истанбул. Това каза пред „Фокус“ Мартин Табаков, международен анализатор по повод предстоящите местни избори в Турция. „Ако Ердоган успее да спечели Истанбул, има по-слаби шансове за Анкара, но съществуват. Той ще го приеме като кредит на доверие, че може да […]