Фермерите ще кандидатстват за 817 млн. лв. субсидии от ЕС до 24 юни

NetNews

Фермерите ще могат да кандидатстват за 817 млн. лв. от ЕС директни плащания до 24 юни 2024 година. Заедно със съфинансирането от бюджета общото подпомагане ще надскочи 1.2 млрд. лв. Това стана ясно от първите информационни дни на аграрното ведомството за новата кампания за директните плащания, които предимно са известни като субсидии за обработване на земя.

Обществено обсъждане на правилата до 20 май

Правилата, по които ще се случва кандидатстването са включени в наредби, чието обществено обсъждане трябва да приключи до 20 май. Източници на Mediapool от ведомството на служебния аграрен министър Георги Тахов посочиха, че се предвижда обнародването на наредбите да стане факт до 28 май, а реалният старт старт на кампанията по подаването на заявленията да стартира от 1 юни.

Очаква се за помощта да кандидатстват около 65 000 земеделци, като най-големите масиви са на зърнопроизводителите. Задължителна стъпка преди подаването на заявленията за подпомагане е очертаването на нивите на цифрова карта. Това може да се случи и в момента, като по последни данни са подадени над 9000 заявления, като 7000 от тях са за площи за над 1 млн. хектара.

„Въпреки, че кампанията стартира със закъснение, екипът на земеделското министерство полага всички усилия да навакса забавянето“, заяви по време на информационен ден в Плевен и Ловеч аграрният заместник-министър Таня Дъбнишка. Тя обясни, че за голяма част от зададените въпроси предстои развръзка на европейско ниво, а впоследствие разпоредбите да бъдат отразени и имплементирани в националната нормативна уредба.

Новите правила при кандидатстването

Другият зам.-министър на земеделието Иван Капитанов открои някои от промените при кандидатстването за директните субсидии през предстоящата кампания на информационна среща в Пловдив и Пазарджик.

Допустими за подпомагане са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани.

Променено условие е доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 10% от общия приход на предприятието, вместо досегашните 1/3.

Годишният размер на директните плащания трябва да е минимум 2% от приходите от неселскостопанска дейност, вместо досегашните 5%.

Сред другите изисквания към кандидатите са да са с валидни правни основания, а минималната площ за подпомагане да бъде 0.5 хектара.

„Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите“, разясни заместник-министър Капитанов.

При обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци се създава нова интервенция за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на семена от картофи.

При интервенциите за плодове и зеленчуци, изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделските производители да предоставят опис, заверен от агроном. Запазва се възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

„План Б“ за разсрочване на кампанията при необходимост

Източници на Mediapool от ведомството на Георги Тахов издадоха, че министерството има и „План Б“ за разсрочване на кампанията, ако по-голямата част от фермерите не могат да се справят с кандидатстването до 24 юни.

Възможно е срокът да се увеличи два пъти. Първо до 30 юни, а най-песимистичният сценарий предвижда и още едно увеличение до 15 юли, твърдят източниците на Mediapool.

Статистическите данни показват, че в кампания 2023 г., т.е. в миналата година, са подпомогнати близо 65 000 земеделски стопани с над 808 млн. лв.

Традиционно са подпомогнати общо 38 млн. дка земя и над 1.2 млн. животни.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дафин Урдажиев: Високата скорост е единствената причина за тежките катастрофи

„Управлението на автомобила е дейност, която е правно регламентирана. Това означава, че след получаване на свидетелство за управление всеки водач носи законова отговорност. По отношение на контрола и обучението на град Пловдив, моите наблюдения са, че последното тримесечие на миналата година до днес, броят на санкционираните водачи значително се увеличи“, […]