ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия

NetNews

Американският институт за изследване на войната (ISW) посвети поредния си анализ на това как се е променило руското информационно пространство след пораженията в района на Харков и Лиман, а също и поради започналата мобилизация. Американски анализатори констатират, че руската общественост е започнала да чува много повече критики към генералите.

Обявената от Кремъл частична мобилизация накара широката общественост да почувства последиците от пораженията в района на Харков и след това в Лиман, а опитите на Кремъл да представи войната като нещо ограничено и като цяло успешно бяха разбити, пише ISW.

Анализаторите смятат, че поражението в Лиман породи още повече объркване и критика в руския медиен мейнстрийм, отколкото пролетното напускане на Северна Украйна и дори поражението в района на Харков, именно защото беше насложено върху мобилизацията.

ISW също така отбелязва, че военното ръководство започна открито и шумно да критикува „патриотични“ военни блогъри, допуснати до телевизионни токшоута, както и че Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин направиха резки изявления.

В същото време Путин, припомня ISW, се опитва да контролира информационното пространство в по-голяма степен и да го потиска в по-малка степен, той няма такава машина за потискане и цензура, която беше в Съветския съюз, и следователно „безпорядъкът“ в информационното пространство може да бъде по-опасен за него, отколкото за съветската власт.

Според ISW Путин до голяма степен разчита на военните блогъри – той се нуждае от тях както за популяризиране на позицията си сред масите, така и за неизкривена информация за състоянието на нещата на фронтовете.

„Времето ще покаже доколко Путин ще толерира (критиката) и какво ще се случи, когато и ако се опита да затвори устата на военните блогъри с тяхната критика – все повече критикувайки собствените си решения“, заключава ISW.

Украинските сили продължават да освобождават селища източно и североизточно от Лиман и са освободили Торске в Донецка област.

Руски източници твърдят, че руските сили са се изтеглили от позициите си североизточно от Лиман, вероятно към позициите около Кременна и по протежение на шосе R66 Сватево-Кременна.

Украинските сили са продължили да напредват към населените места източно от Купянск и са освободили Кишаривка в Харковска област.

Руските сили продължават да извършват неуспешни нападения в района на Бахмут, Вимка и Авдийвка.

Украинските сили са възобновили контранастъплението в северната част на Херсонска област и са осигурили позиции в Золота Балка и Крешченовка. Руски източници твърдят, че украинските сили са освободили и Шевчековка и Любимивка, като са изтласкали руските сили на нови отбранителни позиции около Микаиливка.

Руските сили продължават да атакуват Кривий Рих и Николаевска област с безпилотни самолети Шахед-136 иранско производство.

Източник: News.bg

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тестват сирените днес

МВР уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, че днес, 3 октомври, от 11 часа ще бъде задействана сиренната система […]