ISW: Русия налага рублата в украински територии

NetNews

Руските сили са постигнали незначителни териториални придобивки на юг от Бахмут на 25 юли, но пред тях остават същите пречки бързо да завземат значителни позиции по време на настъпателни операции в Луганска област.

Кадри от социалните мрежи от 25 юли показват, че войски на частната военна компания (ЧВК) на групата Вагнер са напреднали в Новолуганск, а руски и украински източници отбелязват, че руските сили поемат контрола върху територията на електроцентрала Въгледар на северния край на Новолуганск, вероятно в резултат на контролирано украинско изтегляне от района.

На това обръща внимание Американският институт за военни изследвания (ISW) тази сутрин в поредния си преглед на военните действия в Украйна.

Отделно, руските окупационни служители продължaват с усилията си украинските цивилни в окупираните територии да се регистрират за руски паспорти и да използват рублата.

Към 25 юли в Запорожка област има общо 12 служби за паспорти и документи, и се твърди, че над 18 000 души са се регистрирали за руски паспорти в областта.

Назначеният от Русия ръководител на окупационната администрация на Херсон Кирил Стремоусов заяви на 25 юли, че администрацията му постепенно ще изтегли украинската гривна от обръщение и ще я замени с руската рубла.

Руският военен блогър Борис Рожин заяви на 25 юли, че окупационните служители ще осигурят рубли за изплащането на пенсии, заплати и обезщетения, което ще намали обменния курс на гривната с течение на времето.

Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) съобщава, че руските сили са започнали тайна мобилизация на медици в цяла Русия за лечение на нарастващия брой ранени военнослужещи. ГУР отбеляза, че руските сили по-специално мобилизират хирургически персонал и възнамеряват да разположат друг медицински персонал за работа на фронтовата линия и в окупираните градове в Донбас. Руските сили също така са създали мобилни медицински клиники в окупираните селища на Донецка област, където според съобщенията принуждават жителите да даряват кръв за руските войски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Александрова: Възможно е да има нов още по-тежък вариант на COVID-19

Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е да се появи вариант, който както да бяга от имунния отговор, така и да предизвиква клинична картина, която да е по-тежка от Омикрон. Ние трябва да бъдем готови основно с поставянето и актуализирането на ваксините, създаването на добра организация. […]