Jaguar Land Rover оставя електромобилите на заден план

NetNews

Jaguar Land Rover (JLR) коригира стратегията си в отговор на променящата се пазарна динамика в сектора на електрическите превозни средства. Въпреки че първоначално планираше да ускори въвеждането на електрически автомобили, сега компанията забавя този процес и се фокусира повече върху хибридните автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа (PHEV).

Главният изпълнителен директор Адриан Мардел заяви, че JLR удължава времето за разработка на своите електромобили и дава приоритет на наличността на PHEV поради повишеното приемане на тази технология от клиентите. По-рано компанията беше обявила плановете си да пусне на пазара шест изцяло електрически модела Land Rover и два изцяло електрически Jaguar до 2026 г., но сега преразгледа тези цифри на четири Land Rover-а и два Jaguar-а.

Електрическият Range Rover, който ще бъде първият изцяло електрически модел на Land Rover, ще бъде пуснат на пазара по-късно тази година. След това ще бъде представен електрически Range Rover Sport. Тези електромобили ще използват същата платформа MLA като версиите с двигател с вътрешно горене.

Следващите два изцяло електрически Land Rover-а ще бъдат по-малки модели, изградени върху предстоящата електрическа платформа EMA на JLR. Тези модели вероятно ще заменят настоящите модели с двигатели с вътрешно горене като Range Rover Evoque и Discovery Sport.

Освен това JLR планира да възобнови марката Jaguar през 2025 г. с нов електрически модел с четири врати. Този автомобил, чиято цена ще надхвърля 100 000 британски лири, ще бъде изграден върху отделна електрифицирана архитектура Jaguar (JEA). Работи се и по друг изцяло електрически модел на Jaguar.

Мардел подчерта, че е важно да се гарантира, че Range Rover Electric отговаря на високи стандарти преди пускането му на пазара, като изрази готовност да забави пускането му, ако е необходимо. JLR вече е забелязал силно търсене на този модел, като 16 000 души са се включили в списъка на чакащите.

Въпреки фокуса върху PHEV и забавянето на пускането на електромобили, JLR остава ангажиран с дългосрочната си цел за преминаване към изцяло електрически автомобили. Компанията се стреми 60% от всички продажби да бъдат на електромобили до 2030 г., като до 2036 г. те ще нараснат до 100%.

JLR отбелязва значителен ръст в продажбите на PHEV, като през миналата година те са се увеличили с 68% в Европа. Въпреки това компанията се сблъска с проблеми във веригата за доставки, които засягат наличността им.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Екстремна ситуация! Пътник отвори вратата на самолет на Тайландските авиолинии преди излитане

Канадски турист отвори вратата на самолет на Тайландските авиолинии точно когато машината се готвеше да излети от летище Чианг Май за столицата Банкок, съобщиха тайландската телевизия и местните власти, цитирани от Ройтерс, пише БТА. „В самолета настана пълна суматоха“, написа Ананя Тиангтае, Фейсбук потребителка. „Ами ако бяхме на 30 000 […]