Месец след убийството на Мартин Божанов: Разследването досега е на ниво „разговори със споменати лица“

NetNews

Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса институциите продължават да събират информация, която да потвърди или отхвърли твърденията за силното му влияние в съдебната система. Свои проверки правят както Съдийският прокурорски съвет, така и Народното събрание. Това анализира Силви Великова от БНР.

Какво е направено и установено до този момент?

Заседания днес и утре имат Висшият съдебен съвет, бившата Съдийска колегия и Висшият прокурорски съвет – бившата Прокуроска колегия, които избраха по различен начин да изследват детайлите около групата на Нотариуса.

Съдийската колегия създаде специална комисия. Такова беше и искането на неправителствени организации и на Съюза на съдиите. Голяма част от информацията, която събира Съдийската колегия, се извлича от изслушванията на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Събира се информация както по конкретни дела, за които се смята, че Нотариуса е имал интерес, като КТБ и Брендо, така се проверяват и твърдения, че чрез машината му са били държани в зависимост съдии – чрез подслушване и образуване на наказателни производства.

Прокурорската колегия към този момент е избрала да изслушва и да се фиксира основно върху Нотариуса – пребиваването му в сградата на Софийска районна прокуратура, както и на близки до него адвокати, а също и участието в един банкет на Банско, на който Божанов е присъствал. Десет прокурори от Софийска районна прокуратура ще бъдат изслушани по темата.

Все повече се натрупва информация, която доказва, че Невена Зартова е имала контакти с Мартин Божанов и неговия адвокат Велимир Атанасов.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет също се е самосезирал. Поискал е от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов списък с магистратите, които са ходили в т.нар. SS клуб. Сарафов е препратил това искане към Софийската градска прокуратура, която засега не е отговорила.

В четвъртък парламентарната комисия, създадена за оценяване на данни и факти около Мартин Божанов, за първи път ще изслуша представител на институция. Досега слуша повече неправителствени организации и пострадали хора. Става дума за градския прокурор на София Илиана Кирилова.

Впечатление прави мълчанието на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Екстремистка партия? "Алтернатива за Германия" обвини съдиите в пристрастност

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ направи многократни опити да отложи съдебно изслушване по въпроса дали трябва да бъде третирана като заподозряна в екстремизъм организация, като обвини съдиите в пристрастност, след като те отказаха днес да отложат делото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ако на изслушването бъде установено, че Федералната служба […]