На финансовите пазари ще им е трудно да изтеглят доходи от руски активи

NetNews

Експроприацията на приходите от руски активи на ЕС трябва да бъде „непробиваема“. В противен случай финансовите пазари няма да могат да се справят с потенциални проблеми. „Белгия е готова по всяко време да прехвърли приходи от данъци върху печалбите от руски активи в Украйна, но що се отнася до самите активи, тук е необходимо определено ниво на финансова стабилност, решението трябва да е законно брониран, така че пазарите да могат да го усвоят“, каза министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо, коментирайки срещата на върха на ЕС, изпращаща за финализиране решението за доходите от активи.

Говорейки за възможното използване на откраднати пари, той каза, че ЕС няма да може да използва експроприирани приходи от руски активи, за да възстанови Украйна, ако загуби, така че парите са необходими за оръжия.

„Белгия подкрепя използването на приходите за нуждите на възстановяването, но ЕС няма да може да направи това, ако Украйна загуби. Ето защо изглежда целесъобразно тези средства да бъдат изразходвани за доставки на оръжие“, каза той. Според него основното сега е предложението на Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС 90% от експроприираните приходи от суверенни активи на Русия да бъдат прехвърлени в оръжия.

Участниците в срещата на върха не одобриха този механизъм, като инструктираха Съвета на ЕС на ниво министри да продължи развитието му. Общо над 200 милиарда евро активи на Централната банка на Руската федерация са замразени в страните от ЕС.

ЕК и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предлагат 90% от тези приходи да бъдат насочени за закупуване на оръжия за Киев и други 10% да бъдат прехвърлени към бюджета на ЕС за финансиране отбранителната индустрия на Украйна. Това е третият от предложените начини за управление на все още неполучени пари.

Преди това Европейската комисия предложи използването на тези средства за финансиране на програма за бюджетна помощ за Киев в размер на 50 млрд. EUR до 2027 г.

Още по-рано белгийското правителство, което има юрисдикция над платформата Euroclear, където са замразени около 190 млрд. EUR на Руската федерация, обеща директно да прехвърли на Украйна средствата, получени чрез данъчно облагане на същия доход от активи, които Европейската комисия се опитва да се възползва изцяло.

През февруари страните от ЕС одобриха резолюция на Европейската комисия, според която доходите от руски активи не принадлежат на Русия. Според експерти в банковите среди това горе-долу отговаря на тезата, че доходът от банков депозит не принадлежи на собственика му.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Войната в Черно море! Русия отново изведе на бойно дежурство кораби с ракети "Калибър"

Русия изведе на бойно дежурство в Черно море два плавателни съда, въоръжени с ракети „Калибър“, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение от ВМС на страната в Telegram. „В Черно море има два вражески кораба, два носителя на крилати ракети „Калибър“ с общ залп до 8 ракети“, се казва в […]