ПТГ „Ив. Райнов”-Ямбол дава нови измерения на обучението по електротехника и електроенергетика

NetNews

14 специализирани кабинета, оборудвани с най-съвременните и модерни технологии, ще бъдат на разположение на учениците в Центъра за високи постижения, който се изгражда в ПТГ „Иван Райнов”. Центърът няма аналог в Ямболска област. В поредица от публикации училището разкрива какви достижения на науката и техниката ще ползват неговите възпитаници при изучаване на избраната от тях специалност. Фокусът днес е върху електротехниката и електроенергетиката. ПТГ „Иван Райнов”-Ямбол има дългогодишни традиции в професионалното обучение в тази област, което сега, чрез Центъра за високи постижения, предоставя още повече възможности за развитие на бъдещите специалисти.

На разположение на учениците ще бъдат три специализирани кабинета. Първият представлява Измервателна лаборатория „Електротехника и електроника”. Тя ще бъде оборудвана с учебни стендове по електричество и сензори,  измервателни уреди от висок клас – генератори, осцилоскопи, мултицети, лабораторни маси и комплекти електротехнически инструменти . В лабораторията учениците имат възможност да се запознаят и работят със съвременните измервателни средства и системи – автоматизирани средства за измерване, цифрови и микропроцесорни измервателни уреди, измервателни уреди с интелигентни свойства, както и с интелигентни измервателни системи, намиращи приложение в електротехническите предприятия и електроенергетиката.

За специалностите „Електрообзавеждане” и „Възобновяеми енергийни източници” е обособен кабинет „Електроенергетика”.  Неговото оборудване включва преносими компютри и специализиран софтуер в областта на електропроектирането  и електростроителството и програмни продукти за симулация на процеси и вериги в електротехниката. Особено в техническото образование и обучение е необходимо уменията да се усвояват в безопасна среда. Симулациите се използват за представяне на сложни процеси и взаимовръзки по безопасен и достъпен начин. Така се придобиват ценни технически умения, които предотвратяват появата на грешки и гарантират повишаване на ефективността и качеството.

С практическа насоченост е и създаването на  работилница „Електрообзавеждане и Електроенергетика”. Тя ще разполага със стендове за изследване на електрически апарати, двигатели, осветителни инсталации, експериментални маси, оборудвани с измервателни уреди и инструменти за работа. Важно място тук заемат стендовете за обучение. Те представляват своеобразни работни места с електрическо захранване, рамки или табла за разполагане на компоненти (например електрически инсталации) и опорни бази за закрепване на двигатели и трансформатори. Стендовете са подходящи за демонстрации и упражнения по сглобяване на електрически инсталации,  двигатели и трансформатори и създават многопластови практически умения за работа с тях.

Припомняме, че всички 14 учебни стаи ще имат система с две плъзгащи се бели дъски и интерактивен дисплей 75 инча, с лиценз за най-актуалните програмни продукти за съответната специалност. Всяка стая ще има и стенна графика, изработена по индивидуален проект на тема, свързана с насочеността му. Обновена база на училището и доставка на високотехнологично оборудване и обзавеждане са благодарение на защитен проект стойност над 2.8 млн. лв. Всички тези придобивки ще подпомагат директно обучителния процес на учениците по специалностите, предлагани от ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дъщерята на Том Круз вече не се представя с неговата фамилия

Наскоро навършила 18 години, Сури Круз отбелязва навлизането си в зрелостта със значими лични решения. Една от забележителните промени стана очевидна по време на неотдавнашното ѝ представяне в мюзикъла „Лудо влюбена“ в Ню Йорк. Според репортаж на списание Hello, Сури е играла ролята на Филоклея и е била подкрепяна в […]