Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

NetNews

Не очаквам драма, може би ще се създадат медийни драми. Всичко е въпрос на малко разговори, ще се намери вариант. Това каза в „Лице в лице“ по bTV евродепутатът Радан Кънев попитан има ли опасност от конституционна криза при съставянето на първото служебно правителство след конституционните промени.

Много по-добре е да има баланси. Предишният вариант показа, че води до опасна свръхконцентрация на власт там, където не трябва да се създава, добави той, цитиран от novini.bg.

Евродепутатът коментира и провалената ротация на правителството.

Има политически факти – партията, която държеше мандата, излезе и каза, че няма да го реализира. Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи. Въпросът оттук нататък е какво правим като общество в тази критична ситуация, в която сме поставени, подчерта Кънев.
По думите му, рисковете, които падането на правителството и предсрочните избори създават пред България, са много и са много сериозни.

Предупреждавахме за тях, сега вече белята е направена и трябва да посрещаме тези рискове. За кой ли път в ситуация на хаос и безвластие трябва да се справяме с проблеми, които изискват работещо правителство, посочи Радан Кънев.
Ясно е, че това правителство с това мнозинство, което имаше, беше предимство за България и гарантираше принадлежността на България към НАТО и към Европейския съюз. Сега сме изправени пред безвластие. На второ място е икономиката на България – икономиката и земеделието изискват законови промени. През тези девет месеца до голяма степен икономиката беше отърсена от корупционния натиск. В момента работещите законови решения отново се отлагат за неопределено време, тъй като парламентът вече работи в предизборен режим. Направи се някаква основа да се реформира правосъдната система, да се разследват бруталните нарушения и злоупотреби в съдебната система. Всичко това спира оттук нататък за неопределено време, отбеляза Кънев.

Като ключов системен риск мога да определя това, че на 9 юни не само се провеждат евроизборите, а започват преговорите с кого Европейският съюз ще се движи в следващите 5 г. Това е един огромен дебат. В този момент България ще се намира във вихъра на хаоса, няма да има мнозинство за определен период от време. В тази ситуация на откровено безвластие ние ще отсъстваме от най-важния дебат. Въпросът ще е как посрещаме кризите. Трябва да преодолеем щетите, да излезем от тази тежко самопричинена криза и да се върнем на релсите на реално работещата политика максимално бързо след изборите. Българските граждани ще направят своя избор дали искат обществото да върви напред, каза още евродепутатът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Парламентът финално позволи чужди ниви да се обработват без съгласие на собствениците

Парламентът финално позволи ниви в България да се “разместват” и да се обработват без съгласието на собствениците им. Нововъведението бе поискано с протестите на зърнопроизводителите. Законовата поправка най-общо казва, че чужди ниви ще могат да се разместват на територията на дадено землище и дори да се обработват без разрешение от […]