Росен Желязков: Живеем в свят с три предизвикателства

NetNews

„В момента живеем в свят с три отличителни характеристики“, каза председателят на народното събрание Росен Желязков по време на специално събитие, посветено на три годишнини – 75 години НАТО, 20 години членство в НАТО и 33 години от създаването на Атлантическия клуб, провело се в София.

Първата характеристика е предизвикателството на стратегическата конкуренция от възходящ Китай и Русия, като този тренд на опасността не зависи от това дали е възходящ или низходящ. И двата сценария са еднакво опасни.

Втората е темата „без паспорти“ – климатична криза и пандемии. Коронавирусът направи тази опасност да бъде независима от която и да е отделна държава. Същата опасност наблюдаваме след агресията на Путин към света в частта на енергийните доставки. Днес никоя държава не иска да се окаже жертва на монопола от друга държава.

Трета характеристика това е революцията в технологиите. Свързаните с компютър технологии водят до пробиви със забележителен мащаб и обхват, от които произтичат два източника на безпокойство – проблемите с изкуствения интелект (ИИ) и внушаването на ИИ на ценности, съвместими само с човека и внезапната експлозия на интелигентност.

„Новият ред ще се определя от правилата на ИИ и кой ще ги зададе Европа, САЩ или Китай? Въпросът, пред който сме изпратени, дали ЕС САЩ и Великобритания ще разработят план, по който да се постигне съгласие. Ако това не стане, Китай ще се намеси, за да определи глобалните правила на една технология, за която някои се опасяват, че може да е краят на човечеството“, допълни Желязков.

„Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ – избор, който доказа, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят“, каза председателят на българския парламент, относно годишнината от членството на България в НАТО.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се приемат за даденост. Те трябва да бъдат защитавани по всяко време, особено в радикално влошената ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна. По думите му това е доказало, че НАТО повече от всякога е важно за нашата сигурност и просперитет.

„Пред лицето на тази брутална и агресивна война ние трябва не само парадно да сме единни и решителни, но и да инвестираме за укрепването на нашите отбранителни и възпиращи способности“, заяви Желязков.

Според него членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси.

Според Желязков, продължаващите конфликти, неустойчивост и нестабилност в съседните на ЕС държави подкопават нашата сигурност и са благоприятна почва за стратегическите ни конкуренти, както и за терористични групи, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата ни и да поставят под заплаха нашата сигурност.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин още не вярва, че ислямски фундаменталисти са извършили клането край Москва

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че Русия не може да бъде обект на атаки на ислямски фундаменталисти, тъй като в страната съществува междурелигиозно единство. Руският държавен глава направи този коментар в изказване на 12-ия конгрес на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (ФНПР), цитиран от ТАСС, предаде БТА. „Имаме […]