Русия, Южен Урал: Водата се оттича, радиацията – не?

NetNews

Разрушителното наводнение, което опустоши редица руски региони, се оттегля. Но в реките и питейната вода може да е разтворен уран от изоставени находища. Според еколози под вода са останали 100 до 300 уранови кладенеца.

Безпрецедентното наводнение, което предизвика разрушения в различни райони на Южен Урал в Русия, може би е засегнало редица опасни обекти, твърдят еколози. Те посочват по-специално наводнените стари уранови находища в Курганска област и едно шлаково депо в Новотроицк, Оренбургска област. Опасните вещества могат да предизвикат епидемия от рак и други заболявания сред местното население. Руските власти и държавни агенции отричат последиците от катастрофалните наводнения, обвинявайки еколозите в дезинформация.

Няколко опасни химически съоръжения са в зоната на наводнението

Още през 2022 г. изследователи от Оренбургския университет са разгледали различни сценарии за тежки бедствия и катастрофи в техния регион, включително от силно наводнение. Опасенията им са били свързани с факта, че в Оренбургска област работят 27 опасни химически съоръжения: в много от тях техниката още тогава е била силно амортизирана. В доклада си учените обръщат особено внимание на възможността да бъдат разрушени резервоари с токсични отпадъци. При песимистичен сценарий зоната на замърсяване в случай на изпускане на опасни химически вещества може да се разпростре на площ до 1500 квадратни километра, прогнозират те.

Екологичният проект „Земята е важна за всички“ обърна внимание на факта, че настоящото разрушително наводнение е наводнило шлаковото депо в Новотроицк. Местно металургично предприятие съхранява там производствени отпадъци с висока концентрация на тежки метали. Природозащитниците се опасяват, че вредните вещества може вече да са попаднали във водата и да са опасни за местната природа и живите същества.

Наводнението е достигнало до уранови кладенци в Курганската област

Много по-сериозна може да се окаже ситуацията в Звериноголовския район на Курганска област, където през април под вода останаха и част от старите уранови кладенци, които може би съдържат радиоактивни вещества, казаха природозащитници пред ДВ. Думите им бяха потвърдени от сателитни снимки, видеозаписи и разкази на свидетели от региона.

На това място по съветско време е била извършвана експериментална работа в урановото находище „Добровольное“, която обаче е била спряна и призната за опасна още тогава – именно поради опасността от наводнения, казва бившият ръководител на щаба на Навални в Курганска област, физикът и еколог Алексей Шварц. В средата на 1980-те години в тези мини е бил извършван пробен добив на уран, допълва ядреният физик Андрей Ожаровски, експерт от Руския социално-екологичен съюз.

Радиоактивни частици могат да попаднат в питейната вода

Въз основа на наличните информации еколозите са убедени, че разтвореният уран е попаднал в река Тобол. Според изчисленията на Ожаровски има голяма вероятност хората, които живеят надолу по течението на реката, да бъдат изложени на така наречената „колективна доза“ радиоактивност – ниска за един отделен човек, но опасна поради въздействието върху значителен брой хора. По течението на Тобол се намира град Курган с население около 300 000 души, а освен него има и редица други населени места.

Реката е основен източник на питейна вода за стотици хиляди хора, а пречиствателните съоръжения не са в състояние да филтрират радиоактивни частици, казва Ожаровски: „Ако човек приеме радиоактивни вещества с водата или храната, това може да се окаже последната капка, която да прелее чашата и да предизвика онкологично заболяване”. Специалистът съветва местните жители да пият само бутилирана вода.

Според еколозите водата може да е заляла 100 до 300 такива уранови кладенеца. Част от тези кладенци още изпускат остатъчен уранов разтвор, казва Ожаровски, който лично е наблюдавал опасното явление. Той е участвал в изследване на кладенците през 2019 година. Седем от 12-те изследвани тогава кладенеца все още са били радиоактивни. Според него е трудно да се прецени какво количество радиоактивна течност от тях може да е попаднало във водата по време на сегашното наводнение.

„Росатом никога не свидетелства срещу себе си”

Алексей Шварц обяснява, че измерването на степента на замърсяване на водата с радиоактивни частици изисква сложни изследвания: „Водата трябва да се изпари, утайката да се прекара през спектрограф и т.н. Това може да направи само лаборатория на Росатом“. Шварц обаче се съмнява, че държавният концерн ще извърши такива измервания или ще направи резултатите публично достояние: „Росатом никога не свидетелства срещу себе си”, казва той.

Росатом изобщо не споделя опасенията на еколозите: На 23 април “Далур” – компанията, която управлява находището „Добровольное“, нарече съобщенията за възможен разлив на радиоактивна течност „умишлена дезинформация“. От дружеството обясняват, че находищата са разположени на високо място и не са засегнати от наводнението.

Тази информация отчасти се потвърждава и от Андрей Ожаровски, който уточнява, че дъщерното дружество на Росатом „Далур“ е прокарало нови сондажи на възвишенията преди няколко години, но кладенците, които не се споменават в официалния доклад, се намират в низините. Именно те са се наводнили, казва Ожаровски.

Както след аварията в Чернобил?

Лоялни към руските власти еколози твърдят, че наводнението не е засегнало опасни обекти. „Все още няма необратими последици“, заяви в интервю за „Парламентарен вестник“ Виктор Данилов-Данилян, научен директор на Института по водни изследвания на Руската академия на науките. Според Максим Токарев, член на експертния съвет на Комитета по екология и опазване на околната среда към Държавната дума, основната заплаха идвала по-скоро от наводнените гробища, външните тоалетни и други санитарни обекти. Той признава, че пестицидите и хербицидите могат да замърсят обширни територии, но твърди, че „мерките по почистването“ могат да отстранят тежките последици.

От своя страна Алексей Шварц казва, че мълчанието на по-голямата част от екологичната общност и опитите на руските власти да „заглушат“ проблема напомнят за ситуацията с аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Властите на СССР тогава не успяха да скрият последиците от тази катастрофа. Екологът Шварц смята, че от година на година наводненията в Южен Урал ще стават все по-разрушителни, също както и последиците от тях.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Рома връща провален халф на ПСЖ

Рома остана разочарована от привличането на португалския халф Ренато Санчес под наем и няма да активира клаузата за откупване на правата му. Полузащитникът пристигна на Стадио “Олимпико” през миналото лято от Пари Сен Жермен. Санчес обаче изигра едва 260 минути с екипа на “вълците” и не покри условията за задължително […]