САЩ вдигат драстично митата за китайски електромобили и критични суровини

NetNews

Президентът на САЩ Джо Байдън ще увеличи драстично митническите тарифи върху произведени в Китай електрически автомобили, слънчеви панели, стомана и други стоки, Белят дом обяви, че мерките целят да отговорят на нечестните политики на Пекин и да предпазят работните места в САЩ.

Китай на свой ред разкритикува намеренията, които вече бяха анонсирани от американската администрация.

Според анализатори в момента митата са символични и намерението за вдигането им е свързано с предстоящите в САЩ президентски избори.

Обявените сега мерки идват след месеци на критики от бившия президент Доналд Тръмп, който се бори за завръщане в Белия дом, срещу Джо Байдън, че неговата подкрепа за електромобилите ще „убие“ американското автомобилостроене.

Обявените във вторник тарифи ще засегнат вноса на китайски продукти, оценявани на 18 млрд. долара, и ще ги оскъпи.

При електромобилите повишението на митото ще е от сегашните 25 на сто до 100 процента, нивата за соларните панели ще се вдигнат от 25 на 50 процента. Почти ще се утрои тарифата върху вноса на стомана и алуминий от Китай и скокът ще е от настоящите 7.5 на сто до 25%.

Засегнати ще бъдат още таксите за минерали от критично значение за новите индустрии и технологии, на модерни компютърни чипове, компоненти за производството на батерии, на кранове и медицинска апаратура.

Повишените мита ще бъдат наложени в рамките на идните две години.

Администрацията на Байдън ще запази редица мита, въведени при управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп и ще увеличи други, се посочва в изявление на Белия дом. В него се отбелязва, че това решение е в отговор на „рисковете за икономическата сигурност“ на САЩ, породени от нелоялните търговски практики на Китай, който наводнява световните пазари с евтини стоки.

Мярката е опит на администрацията на Джо Байдън да ограничи възможностите на Китай да разработва модерни технологии, които са от критично значение за установяване на доминиращо положение на световните пазари, както и да стимулира производствения сектор в САЩ, отбелязват анализатори.

Решението на управляващите във Вашингтон идва на фона на значителния търговски дефицит на САЩ с Китай. Американският износ за азиатската страна е достигнал 148 млрд. долара през 2023 година, но китайският внос е възлязъл на 427 млрд. долара, сочат официалните статистически данни в САЩ.

Този дисбаланс при търговията между двете страни се превръща във все по-чувствителна политическа тема в САЩ, посочва Ройтерс.

Преди да бъде обявено повишаването на митническите тарифи върху китайския внос в САЩ, говорител на външното министерство на Китай обяви, че неговата страна винаги се е противопоставяла на едностранното повишаване на митата, което е в нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО).

Китай е крайно недоволен от решението на САЩ да повиши митническите тарифи върху вноса на редица китайски продукти и ще предприеме решителни мерки, за да защити своите права и интереси. Това се посочва в изявление на китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

САЩ трябва незабавно да поправят „грешките си“ и да отменят решението за повишаване на митническите тарифи, заявяват от Пекин.

Решението на администрацията на Джо Байдън е нарушение на неговия ангажимент да не се опитва „да потиска и ограничава развитието на Китай“ и да не се опитва да прекъсва връзките на Вашингтон с Пекин, се посочва още в изявлението на китайското министерство на търговията.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо повечето пациенти с деменция се "завръщат" малко преди смъртта?

Деменцията често се описва като „дългото сбогуване“. Въпреки че човекът е все още жив, деменцията бавно и необратимо унищожава спомените му и качествата, които го правят „него“. Деменцията в крайна сметка отнема способността на човека да общува, да се храни и пие сам, да разбира къде се намира и да […]