Силвия Георгиева: България не изпълнява препоръките за децентрализация на държавното управление

NetNews

„Моментът част от местните данъци и такси да остават в рамките на общините е назрял. Има изключително голям натиск към България от страна на нашите международни партньори. България сега преговаря за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Едно от техните условия е децентрализация на публичните финанси, за да бъде договорено членството на България.“

Това заяви в предаването PrimeTime по Euronews Bulgaria Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Докладите на ОИСР за необходимостта от децентрализация в България са много обективни и за това са и стряскащи. Те показват, че България остава най-централизираната държава членка в ЕС, но и сред държавите, които кандидатстват за членство в ОИСР.
Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

„От друга страна, наскоро приключихме един голям проект с финансиране от Европейската комисия и в партньорство със Съвета на Европа, който също беше насочен към осигуряване на условия за финансовата автономност на общините. Този проект приключи с изключително сериозни препоръки към българското правителство. Те са съчетани и с една предстояща мониторингова мисия от Съвета на Европа, която ще констатира за пореден път, че България не изпълнява препоръките за децентрализация на държавното управление“, подчерта Георгиева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Протестиращи блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди демонстранти блокираха днес ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси на фона на продължаващите протести в страната срещу закона за „чуждестранните агенти“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Те блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града. Грузинският парламент вчера одобри на второ четене законопроекта за […]